«Μπούσουλας» για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση όλων των Δ. Βαλκανίων η συμφωνία των Πρεσπών

69

Υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «τρέχουν» οι διεργασίες στην ΠΓΔΜ για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ δεν λείπουν οι σχετικές «νουθεσίες» και στην Ελλάδα, στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Μάλιστα, στις δύο χώρες οι υμνητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χρησιμοποιούν τα ίδια παραμύθια για να συγκαλύψουν τον επικίνδυνο ρόλο των λυκοσυμμαχιών.

Ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού Think Tank διεθνών σχέσεων «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον δεν έκρυψε τις προσδοκίες που έχουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πως «η Ουάσιγκτον θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών ιστορική εξέλιξη, που όχι μόνο θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Παράλληλα, με τα φούμαρα περί προάσπισης της σταθερότητας, έφτασε στο «ψητό», ζητώντας από την «υπεύθυνη» αντιπολίτευση…των δύο χωρών να μη φέρει εμπόδια σε αυτή τη συμφωνία. «Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναγνωρίζουν την πολιτική ηγεσία και το θάρρος που απαιτείται για την υποστήριξη αυτής της συμφωνίας. Οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ισχυρότερη με ευρύτερη υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα και στις δύο χώρες. Τούτου λεχθέντος, για όσους δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα περιμέναμε από τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες στην κάθε χώρα να μην αντιταχθούν έντονα και να μην παρεμποδίσουν την κοινοβουλευτική επικύρωση», ανέφερε χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Ως δέλεαρ προέβαλε το γεγονός ότι «η συμφωνία προσφέρει στην Ελλάδα την προοπτική αποκατάστασης της πολιτικής και οικονομικής της επιρροής στα Βαλκάνια, μιας ιστορικής πραγματικότητας που έχει εξασθενήσει την τελευταία δεκαετία», εξηγώντας επί της ουσίας με το δικό του τρόπο…ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να εξασφαλίσει μερίδιο στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Οδηγός» για Σερβία και Κοσυφοπέδιο

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της ΠΔΓΜ Μπ. Οσμάνι, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, σε συνέντευξή του στο «Έθνος» δήλωσε πως «πρέπει να επικεντρωθούμε την προσεχή περίοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά και στις επείγουσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας κατάλληλα για τις ενταξιακές συνομιλίες». Επίσης, διέψευσε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σκέφτεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, γιατί η προσφυγή στις κάλπες «ενδέχεται να επιβραδύνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπ. Οσμάνι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κάνει «μία τελική προσπάθεια να εκτροχιάσει ή να επιβραδύνει την αναπόφευκτη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως «οδηγό» για την αντιμετώπιση άλλων διενέξεων στην περιοχή, που θα δώσουν επιπλέον ώθηση στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των Δ. Βαλκανίων. «Αποδείξαμε ότι ακόμη και αν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, αυτές μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο μπορεί να είναι ένα μάθημα για τη Σερβία και το Κοσυφοπέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος πως «η ένταξή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα σταθεροποιήσει την περιοχή και ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει ξανά παρόμοιες διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια».

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στις αρχές Ιούλη επισκέφθηκε την περιοχή ο Π. Μαρόκο, ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με παρουσία στα πεδία των μαχών και ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα «εξτρεμισμού», όπως γράφει το «Έθνος». Ο συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ρ. Χαραντινάι, ενώ είχε επαφές και με παράγοντες των Σκοπίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ