“Μυθική Πελοπόννησος”… η απομυθοποίηση λόγων και έργων στο προεκλογικού φυλλαδίου του Πέτρου Τατούλη

110

Η επαρχιακή οδός “Καρδαμύλη – Κορώνη” και η κατασκευή στη δυτική Μεσσηνία νέου λιμανιού με εγκαταστάσεις Logistics 400 στρεμμάτων, είναι τα δύο κορυφαία… μυθεύματα του 48σέλιδου πολυτελούς προεκλογικού φυλλαδίου του Πέτρου Τατούλη, στο οποίο η Πελοπόννησος είναι κυριολεκτικά μυθική και κυρίως… αγνώριστη.

Στην πραγματικότητα, η αναφορά στην επαρχιακή οδό “Καρδαμύλη – Κορώνη” δεν είναι βέβαια σχέδιο υποθαλάσσιας σύνδεσης της ανατολικής και της δυτικής ακτής του Μεσσηνιακού Κόλπου, αλλά καραμπινάτο λάθος, που αποδεικνύει ότι η παρέα του κ. Τατούλη δεν μπορεί να συντάξει σωστά ούτε ένα προεκλογικό φυλλάδιο.

Κατά τα άλλα, στο προεκλογικό αυτό φυλλάδιο η Πελοπόννησος παρουσιάζεται ως επίγειος παράδεισος και ομφαλός της Γης, ενώ στην πραγματικότητα παραμένει μια περιφέρεια αποστολής μεταναστών σε άλλες περιφέρειες και χώρες, καθώς εδώ χάνονται περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούνται.

Ας εξετάσουμε όμως μαζί πώς παρουσιάζει ο Π. Τατούλης την Πελοπόννησο και ποια είναι η Περιφέρεια στην πραγματικότητα:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Την εξαετία 2011 – 2016 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήθηκε κατά 5% ενώ η αντίστοιχη πανελλήνια αύξηση ήταν 1%».

Στην πραγματικότητα: Σύμφωνα με τη Eurostat το 2011 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΑΕΠ της Πελοποννήσου αντιστοιχούσε στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού των 28, ενώ το 2016 και το 2017 αντιστοιχούσε στο 56%. Σε απόλυτους αριθμούς, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πελοποννήσου (σε όρους αγοραστικής δύναμης) υπολογίστηκε στα 17.000 ευρώ, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

 

ΑΝΕΡΓΙΑ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Σήμερα η Πελοπόννησος έχει τη μικρότερη ανεργία σε όλη τη χώρα μετά την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου».

Στην πραγματικότητα: Την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Πελοπόννησο ήταν 25.662. Οκτώ χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2019 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Πελοπόννησο είναι 39.068. Η ανεργία στην Πελοπόννησο τα χρόνια διοίκησης του Πέτρου Τατούλη αυξήθηκε κατά 52,3%.

 

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑΣ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Καταφέραμε να αυξήσουμε κατακόρυφα τις εξαγωγές του πρωτογενή τομέα. Από την 11η θέση που είχε η Πελοπόννησος το 2010 ανάμεσα στις 13 περιφέρειες του 2017 βρέθηκε στην τρίτη».

Στην πραγματικότητα: Στην Πελοπόννησο το στρέμμα αποδίδει 180 ευρώ, στην Ελλάδα 190 ευρώ, στο Ισραήλ 1.290 ευρώ και στην Ολλανδία 1.700 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε -χωρίς να διαψευστεί- στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Η “Μυθική Πελοπόννησος” αποτελεί ισχυρό brand. Το ξεχασμένο αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετατράπηκε σε “Διεθνής Αερολιμένας (sic) καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” με 280.642 αφίξεις το 2018».

Στην πραγματικότητα: Πέρα από την προκλητική παράβλεψη της συνεισφοράς της Aegean και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην άνοδο του Αεροδρομίου Καλαμάτας, και την εξίσου προκλητική εγκατάλειψή του από την περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με τα επίσημα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Το 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Πελοποννήσου αντιστοιχούν μόλις στο 2,7% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό στην Ελλάδα.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Ο Τατούλης… πανηγυρίζει: Γιατί η Πελοπόννησος απέσπασε μόλις 126.746 επιβάτες από το εξωτερικό (οι υπόλοιπες αφίξεις στην Καλαμάτα είναι πτήσεων εσωτερικού), όταν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2018 αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες (από 10,6 εκ. σε 20,6 εκ.).

Στην πραγματικότητα: Ο Π. Τατούλης “ανακάλυψε” καθυστερημένα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας καθώς, όπως όλοι θυμούνται, προωθούσε τη δημιουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη (το σχέδιο εγκαταλείφθηκε λόγω ακαταλληλότητας για ασφαλείς πτήσεις). Γι’ αυτό οι διεθνείς αφίξεις το 2018 στο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” ήταν μόνο 126.746 ενώ οι αντίστοιχες διεθνείς αφίξεις στους καταξιωμένους ελληνικούς προορισμούς ήταν: Ηράκλειο 3.371.797, Ρόδος 2.337.683,  Κως 1.777.066, Κέρκυρα 1.502.305, Χανιά 1.164.395, Ζάκυνθος 847.623, Σαντορίνη 507.213, Μύκονος 429.497, Κεφαλλονιά 325.772 και Ακτιο 280.580.

 

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: Τίποτα. (Δεν υπάρχουν στοιχεία στο προεκλογικό φυλλάδιο).

Στην πραγματικότητα: Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία για την κρουαζιέρα, αφού το 2018 στα 5 λιμάνια της Περιφέρειας (Καλαμάτα, Πύλος, Μονεμβασιά, Γύθειο και Ναύπλιο) αποβιβάστηκαν 86.173 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, ενώ την ίδια περίοδο μόνο στο Κατάκολο αποβιβάστηκαν 468.046 επιβάτες και πανελλαδικά 4.778.642 επιβάτες.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: Τίποτα. (Δεν εξηγεί πουθενά πώς θα αναπτυχθεί τουριστικά η Πελοπόννησος χωρίς ξενοδοχειακές κλίνες).

Στην πραγματικότητα: Την οκταετία 2010-2018 οι ξενοδοχειακές κλίνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήθηκαν μόλις κατά 2,5% ενώ η πανελλήνια αύξηση ήταν 11% – με συνέπεια να ανοίξει η ψαλίδα των διαθέσιμων υποδομών. Σε απόλυτους αριθμούς, στην Πελοπόννησο δημιουργήθηκαν 947 νέες κλίνες, ενώ συνολικά στην Ελλάδα 83.108.

Το 2018 η Περιφέρεια Πελοποννήσου διέθετε 38.461 κλίνες που αντιστοιχούν μόλις στο 4,6% του συνολικού δυναμικού της χώρας. Την ίδια χρονιά το Νότιο Αιγαίο διέθετε 216.954  κλίνες, η Κρήτη182.296, τα Ιόνια Νησιά 98.223 και η Κεντρική Μακεδονία 92.290.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: Τίποτα. (Το προεκλογικό φυλλάδιο δεν έχει στοιχεία).

Στην πραγματικότητα: Το εμπορικό ισοζύγιο το 2017 ήταν ελλειμματικό κατά 395,2 εκατομμύρια ευρώ, καθώς εξήχθησαν προϊόντα αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (από τα οποία 3,5 δισεκατομμύρια ήταν… πετρελαιοειδή της Motor Oil!) και εισήχθησαν προϊόντα αξίας 4,7 εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα το 2013 ήταν 1,3 δισ. ευρώ και περιορίστηκε επειδή οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, λόγω της μείωσης του εισοδήματος, οι εισαγωγές προϊόντων μειώθηκαν από 6,5 δισ. το 2013 σε 4,3 δισ. το 2017, και οι εξαγωγές από 5,2 δισ. σε 4,3 δισ. ευρώ.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα με το ύψος της επένδυσης 160 εκατομμύρια ευρώ είναι σε εξέλιξη».

Στην πραγματικότητα: Μετά από 8 χρόνια διοίκησης του Πέτρου Τατούλη, δεν έχει κατασκευαστεί καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και τα σκουπίδια είτε θάβονται σε χωματερές είτε πετιούνται σε λαγκάδια και δάση.

 

ΔΡΟΜΟΙ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Διατέθηκαν για 608 έργα 700 εκατ. ευρώ».

Στην πραγματικότητα: Το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει άθλιο.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο Τατούλης υποστηρίζει: «Τον Ιούλιο του 2013 το ίδρυμα Sparkassen παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία καταστημάτων αυτού του τύπου στην Πελοπόννησο».

Στην πραγματικότητα: Εξι χρόνια μετά και σύμφωνα με το προεκλογικό φυλλάδιο του κ. Τατούλη, ακόμα «βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του φακέλου ίδρυση τράπεζας προκειμένου να κατατεθεί στην Τράπεζας της Ελλάδος αμέσως μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου». Κανένας μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει ποιος θα επενδύσει τα 18 εκ. ευρώ που απαιτούνται για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο.

[Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2013 ο κ. Τατούλης δήλωνε για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου: «Χαιρετίζω την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, με την οποία καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες ώστε να καταστεί η τράπεζα ισχυρός δίαυλος για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι 2 χρόνια αργότερα με την υπ’ αριθμ. 173/18.12.2015 απόφαση της ειδικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την αδυναμία ανακεφαλαιοποίησης, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου Συν.Π.Ε.» και το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα τέθηκε σε «ειδική εκκαθάριση».]

 

ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Κλείνοντας, παραθέτουμε ατόφιο το νέο παραμύθι για λιμάνι με 400 στρέμματα αποθήκες στη Δυτική Μεσσηνία (ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 5 λιμάνια) αλλά και βιομηχανικό πάρκο 2.500 στρεμμάτων στην Τρίπολη:

«Ο πρώτος πόλος του σχεδίου χωροθετείται στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου σε θέση όπου τα θαλάσσια βάθη επιτρέπουν την προσέγγιση πλοίων μεγάλων βυθίσματος και ταυτόχρονα η μορφολογία των ακτών επιτρέπει την κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης για την φόρτωση φορτοεκφόρτωση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στην παράκτια ζώνη σε έκταση 400 στρεμμάτων, προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων logistics για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων με παρεχόμενη τη δυνατότητα ανασυσκευασίας των προϊόντων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τελωνειακή ζώνη και τελωνειακή αποθήκη.

Ο δεύτερος πόλος του σχεδίου μας χωροθετείται στο κέντρο της Πελοποννήσου νότια της Τρίπολης, όπου και θα κατασκευαστεί ένα επιχειρηματικό πάρκο σε έκταση 2.500 στρεμμάτων. Οπως το πάρκο logistics έτσι και το βιομηχανικό πάρκο στην Τρίπολη θα διαθέτει τελωνειακές αποθήκες το δρομικό σταθμό, που θα επιτρέπει τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και εγκαταστάσεις logistics για τη διαχείριση των εισερχόμενων και εξερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων. Τέλος θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία του, όπως οδικό δίκτυο.  μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ομβρίων και ύδρευσης,  ευρυζωνικά δίκτυα,  δίκτυα φωτισμού, δίκτυα φυσικού αερίου και περίφραξη.

Η διασύνδεση των δύο πόλων γίνεται μέσω της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 120 χιλιομέτρων περίπου,  η οποία θα αναβαθμιστεί προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει το μεταφορικό έργο. Επίσης αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Τρίπολη με την πόλη της Κορίνθου ώστε το σύνολο των εγκαταστάσεων να διασυνδεθεί με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

(…) Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ. θα αφορούν κινεζικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν κυρίως από το Ταμείο Υποδομών που ιδρύθηκε το 2008 για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πάρκων».

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς…. χειρότερα.

πηγή-eleftheriaonline.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ