ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ! (BINTEO-ΦΩΤΟ)

232
-Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
-Επιμέλεια Φωτογραφικού Υλικού και Βίντεο: Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε ο εορτασμός της ιστορικής Μάχης της Περαχώρας, τον Σεπτέμβριο του έτους 1822, η οποία ήταν καθοριστική για την επικράτηση της Επανάστασης του 1821, αφού ολοκλήρωσε την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια.
 
Ο φετινός εορτασμός ήταν ξεχωριστός, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, την 27 Ιουνίου 2018, την καθιέρωση της Μάχης της Περαχώρας, ως Ετήσια Εθνική Τοπική Εορτή, μετά από πρόταση του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, η οποία υποστηρίχθηκε από ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη έρευνα-μελέτη του δασκάλου κ. Νικόλαου Γεωργίου.
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας κ. Αγγελικής Βουδούρη και με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, αποφάσισε, πριν λίγους μήνες, να υποβάλει υπόμνημα/αίτημα προς την Επίσημη Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους για την καθιέρωση της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας, την 26 Σεπτεμβρίου, ως Ετήσια Εθνική Τοπική Εορτή.
Την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας στήριξαν, με τη θετική τους εισήγηση, όλοι οι μορφωτικοί, πολιτιστικοί φορείς και οι σύλλογοι, καθώς και τα σχολεία της Περαχώρας, εκφράζοντας τη βούληση όλων των Περαχωριτών/ Περαχωριτισσών.
Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, εν τούτοις οι συντοπίτες μας αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και έδωσαν το παρόν στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καταχειροκροτώντας, τόσο τους δύο κεντρικούς ομιλητές, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Αλκ. Γκιώνη και την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κα Αγγελική Βουδούρη, όσο και τα παιδιά των Σχολείων της Περαχώρας, τα οποία παρέλασαν με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας, απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Επίσης ήταν παρόντες ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Γκίκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Απόστολος Παπαφωτίου, Γιώργος Πετρίτσης και η κα Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Λογοθέτης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Παντελέου και Σωτήρης Πέρρας, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Γαλάνης, η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, Αστυνόμος Β. Μάρθα Μυστακίδου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Περαχώρας, Ανθυποπυραγός Χρήστος Μακρής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Δρίτσας, Φίλιππας Θυμής και Στάθης Συλλαϊδής, καθώς και Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων.
Έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δημόσια εμφάνιση τριών ακόμη σημαιών της κυβέρνησης των Συνταγματικών του 1832, που είχε έδρα την Περαχώρα, τις οποίες κρατούσαν παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.
Όμως, δεν ανακοινώθηκε ότι αυτές ήταν τρεις από τις επτά σημαίες των Συνταγματικών, τις οποίες αναπαρήγαγε η Δημοτική Αρχή, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Τάσου Σακελλαρίου και ενέργειες του Θανάση Κ. Πρωτοπαππά.
Ως εκ τούτου δεν δόθηκε η δέουσα βαρύτητα στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, με αποτέλεσμα οι παριστάμενοι να αναρωτιούνται για την προέλευσή τους και το συμβολισμό τους.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και τρία βίντεο. Δύο με τους ομιλητές της εκδήλωσης και ένα από τη Δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων.
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ