ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα για το 2018

64

Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, θα μένουν ανοιχτά έτσι ώστε να μπορούν να προσελκύσουν όσο γίνεται πιο πολλούς εργοδότες. Οι ενέργειες που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού για την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων είναι κοινές για όλα και δεν έχει ακόμα προκριθεί η σειρά με την οποία θα τεθούν εν ισχύ. Τα προγράμματα αυτά, θα «τρέξουν» σε συνδυασμό με όσα είναι ήδη ανοιχτά. Ας δούμε πιο αναλυτικά, ποια είναι τα προγράμματα αυτά:

* Πρόγραμμα για νέους 18 – 29 ετών: Αφορά 15.000 ωφελούμενους. Από την ΚΥΑ που θα προκύψει, ο ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να «σπάσει» το πρόγραμμα σε δύο φάσεις, με δύο διαφορετικές δημόσιες προσκλήσεις για 10.000 και 5.000 ωφελούμενους, αντίστοιχα. Παρέχεται επιχορήγηση στο 50% του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους για κάθε θέση εργασίας. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, συν ένα τρίμηνο η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τον ωφελούμενο, στην ίδια θέση. Από το σύνολο των ωφελούμενων που θα προκύψουν, οι 10.000 θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή είναι η καινοτομία του συγκεκριμένου προγράμματος.

* Πρόγραμμα «δεύτερη ευκαιρία»: Αφορά αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους, αλλά κατέβαλλαν κανονικά την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, ύψους 10 ευρώ το μήνα. Τώρα ο Οργανισμός, από το ποσό που έχει συγκεντρωθεί, πρόκειται να ετοιμάσει πρόγραμμα για έως 10.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επιχορήγηση για να ξανανοίξουν την επιχείρησή τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους που πρόκειται να δημιουργήσουν επιχείρηση σε όλες τις εταιρικές μορφές. Θα προκρίνει όμως την εταιρική, από την ατομική επιχειρηματικότητα, για να στηρίζει περισσότερο, το μοντέλο της συνεργασίας μεταξύ των ωφελούμενων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα είναι πιλοτικό και θα παραμένει μονίμως ανοιχτό.

* Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους 18 – 29 ετών: Απευθύνεται σε όσους έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή απολυτήριο γενικού λυκείου. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν έως 4.500 ωφελούμενοι και πρόκειται για πρόγραμμα που θα λειτουργήσει πιλοτικά. Αφορά απασχόληση και κατάρτιση και απευθύνεται σε θέσεις εργασίας για επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο. Ήδη μέσα από τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, έχουν βρεθεί δέκα τέτοια επαγγέλματα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Θα παρέχει 12 μήνες απασχόληση και παράταση για άλλους έξι μήνες, όπου θα γίνεται η απαραίτητη κατάρτιση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρέχεται στον ωφελούμενο πιστοποίηση δεξιοτήτων.

* Πρόγραμμα μετατροπής της μερικής σε πλήρη απασχόληση: Ο ΟΑΕΔ βρίσκεται σε αναμονή της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), έτσι ώστε να εκκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που στοχεύει να προσελκύσει έως 5.000 ωφελούμενους. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, παρέχει επιχορήγηση των εργοδοτικών εισφορών και η χρονική διάρκειά του είναι 12 μήνες, συν έξι μήνες που είναι η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τους ίδιους όρους εργασίας.

* Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: Στόχος είναι για φέτος από τα προγράμματα αυτά, να προκύψουν αθροιστικά, έως 45.000 ωφελούμενοι. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις φάσεις του συγκεκριμένου προγράμματος, που απευθύνεται σε φορείς του δημόσιου τομέα (πχ δήμοι, περιφέρειες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια). Οι θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης που θα προκύψουν θα είναι διάρκειας οκτώ μηνών και θα παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

* Πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, 18 – 29 ετών: Αφορά έως 5.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ την επιχειρηματική τους ιδέα και θα στηριχθούν οικονομικά για να την υλοποιήσουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Μάρτιο θα υπάρξει διαδικασία διαγωνισμού, για το ποια εταιρία θα αναλάβει στο σκέλος της υποστήριξης των ανέργων αυτών, για να διαπιστώνεται σε όλες τις φάσεις η πρόοδος στην επιχείρησή τους. Θα προηγηθεί βέβαια το σκέλος των ομαδικών σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθεί από 300 συμβούλους του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να στηριχθεί αυτό το μοντέλο συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ