Οι άγνωστοι διάλογοι στην Ιερά Σύνοδο για το προσύμφωνο μεταξύ Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου

87

 

Λίγες ώρες αργότερα από τη συνεδρίαση της ιεραρχίας έρχονται στο προσκήνιο άγνωστοι διάλογοι μεταξύ των ιεραρχών και του αρχιεπισκόπου

Το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή ήταν εκρηκτικό καθώς συνοδεύτηκε από ένταση μεταξύ μητροπολιτών αλλά και από αποχωρήσεις.

Λίγες ώρες αργότερα από τη συνεδρίαση της ιεραρχίας όπου αποφασίστηκε  να συστηθεί επιτροπή η οποία θα συζητήσει όλα τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος εκκλησίας – Πολιτείας χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου, έρχονται στο προσκήνιο άγνωστοι διάλογοι μεταξύ των ιεραρχών και του αρχιεπισκόπου για τα ζητήματα που αφορούν κυρίως στη μισθοδοσία των κληρικών καθώς με την πρόταση των 15 σημείων που έχει κατατεθεί, περίπου 8.500 ιερείς τίθενται εκτός Δημοσίου.

«Πριν συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκάλεσα και συνομίλησαν με μερικούς Αρχιερείς για το θέμα – δεν αναφέρω τα ονόματά όπως θέλει όμως μπορεί από μόνος του να το δηλώσει – και τους ανακοίνωσα τα της συναντήσεώς μας. Όλοι με συνεχάρησαν, ένα δε εξ αυτών φεύγοντας με ασπάστηκε, λέγοντας μου στο αυτί «συγχαρητήρια, αυτό μόνο εσύ μπορούσες να το καταφέρεις»» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη ΔΙΣ την περασμένη Παρασκευή για να προσθέσει με νόημα.

«Δυστυχώς, είναι και αυτός ένας εκ των σήμερα διαμαρτυρομένων εναντίον μου».

Προς το τέλος της ομιλίας του προς τους ιεράρχες, ο αρχιεπίσκοπος , όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», ανέφερε πως «όχι μόνο ο αρχιεπίσκοπος αλλά και ο κάθε ένας κληρικός ενώ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και μπορεί μερικά θέματα να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, χρειάζεται παράλληλα να έχει υπομονή και να δέχεται επιθέσεις και τα χτυπήματα».

Μιλώντας για τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, τόνισε πως «εγώ θα έλεγα ότι για να αρχίσεις να πείθεις έναν άνθρωπο που τον βλέπεις μέσα σε τόση φασαρία και τόσα προβλήματα που έχει να βρίσκει τον χρόνο να θέλει να κουβεντιάσουμε, όχι μόνο για την περιουσία και τα άλλα ζητήματα, ξεκινάς τη συζήτηση».

Ο κ. Ιερώνυμος, συνεχίζοντας την ομιλία του υποστήριξε: «Όταν η θέση του προέρχεται από την κατήχηση του Αλιβιζάτου που λέει ότι το κράτος μας έδωσε περιουσία από 1/1/1945 για να παραδεχθεί στη συνέχεια και να ομολογήσει μπροστά στον αρχιεπίσκοπο ότι «το κράτος έφαγε την περιουσία της Εκκλησίας στης Ελλάδας και πρέπει να την επιστρέψουμε τώρα» τι μου λέτε; Ότι δεν το κάνουμε υπηρεσιακά;

Έντονες αντιδράσεις μετά την Ιερά Σύνοδο – Οργή από Σεραφείμ

Χθες, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξαπέλυσε «βολές» εναντίον του αρχιεπισκόπου. «Ο Ιερώνυμος έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας» υπογράμμισε ο μητροπολίτης Πειραιώς, σχολιάζοντας την «ιερή» συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου ενώ εκτόξευσε «πυρά» και κατά της κυβέρνησης.

 «Πήγαν να παγιδεύσουν την Εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» τόνισε  o μητροπολίτης  Σεραφείμ προσθέτοντας ότι  ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ