Οι Γάλλοι στους δρόμους για το “ψωμί” τους… οι Έλληνες στο καναπέ για τη “βολή” τους

119

Στη Γαλλία έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού για να μην επαναληφθούν οι σκηνές βίας και ταραχών στις οποίες τα πρωτοστάτησαν τα “Κίτρινα Γιλέκα”.

Κλειστός θα παραμείνει το Σάββατο (8.12.2018) ο Πύργος του Άιφελ, καθώς επίσης αρκετά μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες.

Συστάσεις να παραμείνουν κλειστά έχει απευθύνει η γαλλική αστυνομία και στα καταστήματα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Μία σειρά από μέτρα, τα οποία αφορούν το κλείσιμο μουσείων, βιβλιοθηκών, της όπερας, καθώς και την ακύρωση καλλιτεχνικών και όχι μόνο δρώμενων εν όψει των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε και ο δήμαρχος του Μπορντό Αλάν Ζιπέ, για “προληπτικούς λόγους”.

Η γαλλική κρίση διχάζει τη χώρα και συγκλονίζει τον κόσμο με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αρνείται να μιλήσει παρά στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Ενώ η ένταση και η αγωνία είναι φανερές στην κορυφή του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ανακοίνωσε την Παρασκευή (7.12.2018) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως “ο Πρόεδρος Μακρόν, νηφάλιος όσον αφορά το πλαίσιο και την κατάσταση” αποφάσισε να περιμένει πριν πάρει τον λόγο όπως του ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση φοβάται μια νέα ανάφλεξη των βιαιοτήτων για την “τέταρτη πράξη” του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”.

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο (1.12.2018).

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής “VBRG”, για να για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε γκρουπούσκουλα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

“Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ