Ολο το παρασκήνιο για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

68

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε στην επιτυχία της διπλωματίας και φαίνεται ότι για να έχουμε τα χαρμόσυνα νέα έχει παίξει σημαντικό ρόλο η αμερικάνικη παρέμβαση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  κατά τις επαφές τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Αυγούστου οι Αμερικανοί έδωσαν στους συνομιλητές τους λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές.

Στον κατάλογο, σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, περιλαμβάνονταν τα ονόματα του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη και στην κορυφή βρισκόταν το όνομα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σε αυτό το ραντεβού δεν υπήρξε συμφωνία και αυτό οδήγησε σε νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, 9 Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα κατά την παρουσίαση του «νέου οικονομικού μοντέλου» της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Την Δευτέρα (13/8), στην Ουάσιγκτον προγραμματίστηκε συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρεσβευτή και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όπου η αμερικανική πλευρά έθεσε εκ νέου μετ’ επιτάσεως το θέμα των κρατούμενων.

Λίγες ώρες μετά μάθαμε την είδηση της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών και πλέον αναμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με τον Αμερικανό πάστορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ