Ο Α.Παπαφωτίου στην 46η Γενική Συνέλευση στη Πορτογαλία…με θέμα την Κλιματική Αλλαγή-φωτό

95

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 46η Γενική Συνέλευση  του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), στην πόλη Funchal (Μαραθών) της νήσου Μαδέρα της Πορτογαλίας, από τις 17 έως 19 Οκτωβρίου 2018.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου.

Στη Συνέλευση συμμετείχαν υπουργοί, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υψηλόβαθμων θέσεων,  Περιφερειάρχες από διάφορες χώρες της Μεσογείου, εκπρόσωποι περιφερειών, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες και άλλοι φορείς από την Ευρώπη, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τη Γενική Συνέλευση άνοιξε σε μαγνητοφωνημένη ομιλία ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μ. Σούσα και ο Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία Κάρλος Μοέδας.

Το συνέδριο περιλάμβανε ποικιλία θεμάτων, με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών, συνεδριακές συναντήσεις και εργαστήρια.

Το εργαστήριο Στρατηγικού Σχεδίου της CPMR απαρτιζόταν από τους εξής πυλώνες:

Πυλώνας 1: Εδαφική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης της προσπελασιμότητας και των μεταφορών

Πυλώνας 2: Βιώσιμη θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη

Πυλώνας 3: Ενέργειες των περιφερειών για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων

Η Γενική συνέλευση, μεταξύ αυτών, είχε τις εξής ενότητες:

Eνότητα 1: Έκθεση δραστηριότητας και προοπτικές της CPMR.

Ενότητα 2: Το Μέλλον της Ευρώπης.

Ενότητα 3: Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

Ενότητα 4: Προσβασιμότητα και μεταφορές.

Ενότητα 5: Πολιτική Συνοχής.

Ενότητες 6 & 7: Συνεδρίαση για την Μετανάστευση & για την αλλαγή του Κλίματος αντίστοιχα.

Ενότητα 8: Στρατηγικό Σχέδιο CPMR

Ενότητα 9: Π/Υ της Ε.Ε.

Ενότητα 10: Τελικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα της CPMR.

Ενότητα 11: Αποφάσεις επί του προϋπολογισμού της CPMR.

Έγιναν επίσης συνεδριάσεις εθνικών αντιπροσωπειών & γεωγραφικών επιτροπών και πραγματοποιήθηκε  παρουσίαση των ευρωπαϊκών σχεδίων και έργων της CPMR.

Τέλος έγιναν εκλογές για το νέο προεδρείο του πολιτικού γραφείου της CPMR, όπου ο Απόστολος Παπαφωτίου εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του πολιτικού γραφείου.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, ένα κρίσιμο θέμα που έθιξε στην τοποθέτηση του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ήταν η Κλιματική Αλλαγή.

Χαρακτηριστικά είπε «πώς είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, με πολλαπλές εκφάνσεις και για να το αντιμετωπίσουμε  πρέπει να υπάρχει γνώση, κατάλληλος σχεδιασμός και μια συνολική στρατηγική για την όσο πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και με προσωπικές ενέργειες και του ίδιου του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη δημιουργούμε και εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, υλοποιούμε έργα ουσίας για τους πολίτες. Κάνουμε κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του Δημοσίου, την γραφειοκρατία και την πολυνομία. Στόχος μας είναι ένα καλύτερο και ποιοτικότερο περιβάλλον. Γι’ αυτό και  οικοδομούμε δεσμούς με πόλεις και περιφέρειες ώστε μέσα από την συνεργασία και την συμμετοχή και όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, των τοπικών και περιφερειακών αρχών  να ξεπεράσουμε την απειλή αυτή.»

Στόχος των δράσεων της CPMR είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των περιφερειών – μελών της, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τις πολιτικές με υψηλό περιφερειακό και εδαφικό αντίκτυπο όπως, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ.

Η CPMR επιδιώκει να διασφαλίσει μια ισχυρή περιφερειακή πολιτική η οποία θα απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης και εργάζεται επίσης για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παράκτιας πολιτικής αποσκοπώντας να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δραστήριο μέλος του Δικτύου Περιφερειακών και παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και των επιτροπών αυτής, με ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις στο πλαίσιο εξωστρέφειας που την διακρίνει. Διαδραματίζει σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στη Ευρώπη, υλοποιώντας τις πολιτικές της, προσδίδοντας μεγαλύτερη συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας ορθά τους πόρους της.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ