Πάτρα: Χωρίς αίμα εδώ και μέρες 30 παιδιά με μεσογειακή αναιμία – Έκτακτη αιμοληψία στην πλατεία Γεωργίου

77

Χωρίς μετάγγιση αίματος έχουν μείνει δεκάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι αιμοδοτούνται από τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, στο Ρίο. Για τον λόγο αυτό το Κέντρο Αίματος του Νοσοκομείου προχωρά μέχρι αύριο σε έκτακτη αιμοληψία και κινητή μονάδα βρίσκεται από χθες ήδη στην πλατεία Γεωργίου.

Όπως αναφέρει  η αιμοτολόγος του Κέντρου Αίματος του ΠΓΝΠ – Διευθύντρια ΕΣΥ Ματίνα Κούγελου στην αρχή της εβδομάδας οι ασθενείς που ανέμεναν να μεταγγιστούν και είχαν καθυστερήσει τη θεραπεία τους περίπου μια εβδομάδα ήταν 50, ωστόσο κάποιες ανάγκες καλύφθηκαν με την αιμοδοσία στην πλατεία Γεωργίου, αλλά και λόγω του ότι αιμοδότες προσήλθαν και στο νοσοκομείο.

Οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ μεγάλες, υπενθυμίζει για μία ακόμα φορά. Μόνο η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο Ρίου χρειάζεται 6.500 μονάδες αίματος το χρόνο.

Κάθε μεταγγιζόμενος έχει ανάγκη 4 μονάδες αίματος το μήνα.

Λόγω των ελλείψεων που προκλήθηκαν ο Αχαϊκός Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία απευθύνθηκε στο Κέντρο Αίματος και ξεκίνησε έκτακτη αιμοληψία.

Η κινητή μονάδα θα παραμείνει ως αύριο Πέμπτη στην πλατεία Γεωργίου και θα λειτουργεί πρωί και απόγευμα. Σήμερα απόγευμα Τετάρτης δεν θα είναι ανοικτή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Αχαικού Συλλόγου Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας, Χάρης Πύργας μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχει έλλειψη αίματος αυτό τον καιρό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, που γίνονται στην αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και για αυτό τον λόγο πραγματοποιούμε εθελοντική αιμοδοσία στην Πλατεία Γεωργίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να δώσουν αίμα και στα αιμοδοτικά κέντρα των δυο νοσοκομείων της πόλης. Λόγω του μεγάλου αριθμού των εθελοντών, που έδωσαν αίμα για τους εγκαυματίες στο Μάτι Αττικής το καλοκαίρι τώρα έχει παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο και δεν υπάρχουν πολλοί εθελοντές αιμοδότες από τους τακτικούς, που έχουμε.

Δυστυχώς, ως χώρα, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο να έχουμε επάρκεια αίματος, για αυτό υπάρχει και εισαγωγή από Ελβετία. Βεβαίως εκτός των δύσκολων περιόδων, που υπάρχουν, όπως γιορτές και καλοκαίρι, το υπόλοιπο διάστημα η ροή των αιμοδοτών είναι κανονική».

patratora.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ