Πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων η θρυλική αντάρτισσα Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή-Παναγιωτίδου

111

Πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων, η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή-Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο, ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Η Ελένη Γκελντή – Παναγιωτίδου ζούσε στην Κατερίνη και είχε ασκήσει τη δικηγορία για πάνω από 30 χρόνια. Η συναρπαστική της ιστορία ξεκίνησε όταν ακόμη ήταν μικρό κορίτσι. Γεννημένη στην Κοζάνη, σε ηλικία 16 ετών κατατάχθηκε εθελοτικά στην Αντίσταση.

Τον Σεπτέμβρη του 1944 αποφοίτησε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Καρδίτσας και στη συνέχεια ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Εκείνη τη χρονιά τη φωτογράφισε ο Σπυρος Μελετζής. Η φωτογραφία εκείνη ήταν που της άλλαξε τη ζωή. Με αυτήν την φωτογραφία η Γκελντή πέρασε ουσιαστικά στην ιστορία.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου, ήταν μία από τις τριάντα γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης. Η διμοιρία αποτελούνταν από γυναίκες 16-24 χρόνων. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και χρημάτισε διοικητής Λόχου των Ανταρτισσών. Η φωτογραφία της, αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο για να τιμηθεί η Ενιαία Εθνική Αντίσταση 1941-44.

Μετά τον πόλεμο, η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία.

Τη συγκίνηση και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατό αυτής της εμβληματικής μορφής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στη σχετική δήλωσή του αναφέρει:

Στη σχετική δήλωσή του αναφέρει: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε μια ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, την Ελένη Παναγιωτίδου-Γκελντή, μια πρωτοπόρο γυναίκα, αγωνίστρια στα πεδία των μαχών και των κοινωνικών αγώνων. Πριν ακόμα συμπληρώσει τα 16 της χρόνια κατετάγη στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου αναδείχθηκε Διοικήτρια του Λόχου των Ανταρτισσών, ενώ μετά το τέλος του πολέμου σπούδασε νομικά και άσκησε μάχιμη δικηγορία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ήταν μητέρα του αείμνηστου δικηγόρου Δημήτρη Γκελντή, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια. Η χαρακτηριστική φωτογραφία της με τη στρατιωτική εξάρτυση, που αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο το 1982, θα συμβολίζει πάντα τη Γυναίκα της Αντίστασης που από την πρώτη γραμμή του μετώπου μάχεται για ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον Αύγουστο του 1944, επιλέχθηκε απ’ το φωτογράφο Σπύρο Μελετζή, ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να συμβολίσει τη γυναίκα της Αντίστασης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ