Παγκόσμιος συναγερμός! Επίθεση σε δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

151

Σοβαρό συμβάν στον Κόλπο του Ομάν βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για εκρήξεις σε δύο τάνκερ που έπλεαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Associated Press, η βρετανική Ένωση για την ασφάλεια της ναυτιλίας, έκανε λόγο για «απροσδιόριστο συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, συνιστώντας «εξαιρετική προσοχή», εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν.

Η UK Maritime Trade Operations που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν, που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν (κατά πληροφορίες, μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές), σημειώνοντας πως «η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν γνώση του περιστατικού το οποίο διερευνάται».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επικαλούμενη το δορυφορικό δίκτυο Al-Mayadeen, ανέφερε πως τα δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση – χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τους υπαίτιους και τα κίνητρα του πλήγματος.

erhan güngör@erhngngr68

Umman Körfezi’nde iki büyük petrol tankerinde patlamalar meydana geldi. Tankerlerin Körfez’deki Arap ülkelerinden petrol yüklediği bildirildi.

erhan güngör@erhngngr68

2 petrol tankerine yönelik saldırı Hürmüz Boğazı yakınlarında meydana geldi. pic.twitter.com/bSds3uLIzF

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη erhan güngör

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις αναφορές από Ιρανικά ΜΜΕ ότι είναι σε εξέλιξη ένα σοβαρό περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, δυο συνεχόμενες εκρήξεις έγιναν σε δυο τάνκερ που έπλεαν στην περιοχή.

Οι εκρήξεις πιστεύεται ότι έγιναν μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον των τάνκερ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται.

Πακιστανικές πηγές ανέφεραν ότι τα δυο τάνκερ έστειλαν σήματα κινδύνου.
Το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό γίνεται ένα μήνα μετά την επίθεση που έγινε σε 4 τάνκερ στον Κόλπο. Στις 12 Μαΐου, 4 τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Εμιράτων και ένα Νορβηγικό έγιναν στόχος επίθεσης.

Οι τρεις χώρες τότε με κοινή τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι στα πλοία είχνα τοποθετηθεί νάρκες από δύτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν «δείξει» τότε για την επίθεση το Ιράν. Μάλιστα ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι το Ιράν επιτέθηκε στα τάνκερ για να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει μετά βδελυγμίας.

Ο Κόλπος του Ομάν συνδέει την Αραβική Θάλασσα με τα Στενά του Ορμούζ και καταλήγει στον Περσικό Κόλπο.

Η χρονική συγκυρία στην οποία γίνονται όλα αυτά είναι ιδιαίτερη καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκεπτόταν το Ιράν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή. Την Τετάρτη μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί ο Άμπε προειδοποίησε ότι κάθε ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πρέπει να αποφευχθεί.

Ο Άμπε είναι να συναντηθεί με τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σήμερα Πέμπτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ