Παρουσίαση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κόρινθο

99

 

«Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019»

Η παρουσία της Ελλάδος στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας

 

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργανώνουν την επόμενη κοινή τους δράση, στο Mικρό Θέατρο του Δήμου Κορινθίων (εντός του Δημαρχείου, Κολιάτσου 32 και Ερμού, Κόρινθος).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 20 Απριλίου (ώρα 19:00), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με τίτλo «Η παρουσία της Ελλάδος στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα επεξηγηθούν βασικές πτυχές της σύμβασης της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ενώ μέσα από οπτικοακουστικές παραγωγές μικρής διάρκειας, θα γίνει ειδική αναφορά στην εγγραφή επτά (7) στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος στον παγκόσμιο αντιπροσωπευτικό κατάλογο (1.Μεσογειακή διατροφή, 2. Τεχνογνωσία της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3. Τηνιακή μαρμαροτεχνία, 4. Μωμοέρια- ένα έθιμο του Δεκαημέρου, 5. Ρεμπέτικο, 6. Τέχνη της ξερολιθιάς, που έχουν ήδη καταχωρηθεί, και 7. Βυζαντινή ψαλτική, που η ένταξή της θα εξεταστεί στο τέλος του 2019).

Οι οπτικοακουστικές αυτές παραγωγές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας προς την UNESCO για την εγγραφή των παραπάνω στοιχείων.

Τις προβολές παρουσιάζουν:

Γιάννης Δρίνης, προϊστάμενος στο τμήμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικών θεμάτων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ. 

Σίλας Μιχάλακας, σκηνοθέτης-υπεύθυνος ανάπτυξης και εκπαιδευτικών δράσεων του Ethnofest.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

Για πληροφορίες:

  • Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου: 27410 25352 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08:30-14:00).
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας – Μουσείο Αρχαίας Σικυώνας (27420-28900), πληροφορίες: Φύλακες Μουσείου Αρχαίας Σικυώνας (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 09:00-14:00)
  • Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: 27470 22279 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ