Ποιοι υποψήφιοι Περιφερειάρχες προηγούνται στις 13 περιφέρειες – Ντέρμπι στην Πελοπόννησο

71

Οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζονται στη συσπείρωση που αναπόφευκτα θα προκύψει και θα μετρηθεί και στο αγκάθι που τραυματίζει τη Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει σε 10 από τις 13 περιφέρειες.

Tο εαρινό ραντεβού στις κάλπες θα μοιάζει με κεντρική πρόβα, μιας κι οι επιδόσεις των ηθοποιών θα ορίσουν την πρεμιέρα της μεγάλης παράστασης, αυτής των βουλευτικών εκλογών.

Για το κυβερνών κόμμα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θέλει να τα παρουσιάζει. Η κυβερνητική φθορά, η έλλειψη παλιάς φρουράς αυτοδιοικητικών και οι τραγωδίες στην Αττική, βαραίνουν το κλίμα και κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών.

Από τις πέντε περιφέρειες που έχει αφήσει η Κουμουνδούρου να εννοηθεί πως μπορεί να διεκδικήσει, μόνο για τις δυο, αυτές της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, μπορεί να νιώθει, προς το παρόν, αισιοδοξία. Σε αυτές, ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν είναι κομματικοί αλλά προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ. Στις δυο «δικές της» περιφέρειες αντιμετωπίζει προβλήματα. Στην Αττική, η Ρένα Δούρου βαρύνεται με τη διαχείριση των πλημμυρών στη Μάνδρα και των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος δέχεται σφοδρή κριτική, ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζονται στη συσπείρωση που αναπόφευκτα θα προκύψει και θα μετρηθεί και στο αγκάθι που τραυματίζει τη Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει σε 10 από τις 13 περιφέρειες. Σε μερικές από αυτές, όμως, το βασικό εμπόδιο για να γίνουν μπλε στον χάρτη θα είναι οι νεοδημοκράτες ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα λεγόμενα και αντάρτικα, κυρίως στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου.

Το ΚΙΝΑΛ, επίσης, αντιμετωπίζει τα δικά του αντάρτικα, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα όπου η δυσαρέσκεια ορισμένων για τη σύμπραξη Κατσιφάρα – ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται πια.

Ποιος είναι ο υποψήφιος που μπορεί να πανηγυρίσει από την πρώτη Κυριακή; Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αν επαληθευτούν οι μετρήσεις για την Κεντρική Μακεδονία.

Ποιος είναι ο αστάθμητος παράγων; Μα ο Απόστολος Γκλέτσος βέβαια, η απόδοση του οποίου αναμένεται να ορίσει το αποτέλεσμα στη Στερεά Ελλάδα.

Δυτική Μακεδονία
Οι Πρέσπες δίνουν προβάδισμα σε Κασαπίδη
Πρόκειται για μια περιφέρεια με αυξανόμενη ανασφάλεια, λόγω και της επικείμενης πώλησης λιγνιτικών μονάδων κι ορυχείων, και καταγράφει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο Μακεδονικό κι ο περιφερειάρχης, Θεόδωρος Καρυπίδης, στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει ήδη στις μετρήσεις το κόστος της προσωπικής «κωλοτούμπας» του για το θέμα αυτό (ο κ. Καρυπίδης ήταν μαχητικά αντίθετος αλλά δεν δίστασε, αργότερα, να γίνει μέγας δημόσιος υπερασπιστής της Συμφωνίας των Πρεσπών). Επομένως, η πρωτιά του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη, μοιάζει δεδομένη, ενώ κι η υποψήφια του ΚΙΝΑΛ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον Καρυπίδη για τη β’ θέση.

Ηπειρος
Αγρια εσωκομματική μάχη
Μια άγρια εσωκομματική μάχη, μεταξύ του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη (φωτογραφία), και του αντάρτη της ΝΔ, Σπύρου Ριζόπουλου, εκτυλίσσεται εδώ και μήνες στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ετσι, ενώ το 2014 ο κ. Καχριμάνης είχε πετύχει εύκολη νίκη με ποσοστό άνω του 50% από την πρώτη Κυριακή, θα κληθεί να υπερασπιστεί τη θητεία του σε β’ γύρο καταγράφοντας, ωστόσο, μια καθαρή πρωτιά. Για τη δεύτερη θέση δυνατή μάχη δίνει ο Δημήτρης Δημητρίου, του ΚΙΝΑΛ, το οποίο εμφανίζεται ικανοποιημένο για τη συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων, η οποία αδυνατίζει περαιτέρω τον υποψήφιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Ζάψα, που έχει υπάρξει ξανά υποψήφιος, στηριζόμενος τότε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ιονίων νήσων
Μεγάλα αγκάθια για τον Γαλιατσάτο
Το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητήματα υποδομών και η διάσπαση των δήμων Κέρκυρας και Κεφαλονιάς είναι τα μεγάλα αγκάθια για τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψήφια της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα, φαίνεται προς ώρας να περνάει απέναντί του στον β’ γύρο αλλά δέχεται πολύ ισχυρή πίεση από το αντάρτικο του Σπύρου Σπύρου που δίνει μάχη στα… νεοδημοκρατικά χαρακώματα, διεκδικώντας τον τοπικό μηχανισμό.

Δυτική Ελλάδα
Διπλή απειλή για τον Κατσιφάρα
Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, κρατά προς το παρόν την πρωτιά, αλλά απειλείται τόσο από τον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ, Νεκτάριο Φαρμάκη, όσο και από τον «αντάρτη» του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σπηλιόπουλο. Ο κ. Σπηλιόπουλος ποντάρει στην ισχυρή δυσαρέσκεια τοπικών στελεχών και αυτοδιοικητικών για τις σχέσεις του περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κόντρα που ευνοεί, βεβαίως, και τη ΝΔ. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ πάντως η στήριξη στον Κατσιφάρα είναι δεδομένη και έχει και μπροστάρη ένα όνομα που «μετράει» πολύ στην περιοχή: αυτό του Γιώργου Παπανδρέου.

Πελοπόννησος
Ντέρμπι β’ γύρου Νίκα και Τατούλη
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το 2010 στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και πήρε πάνω από 52%. Το 2014 από τη ΝΔ και πλησίασε το 60%. Φέτος που κατεβαίνει ανεξάρτητος δύσκολα θα αποφύγει τον δεύτερο γύρο απέναντι στον Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Καλαμάτας, που φιλοδοξεί να μετακομίσει στην περιφέρεια με τη στήριξη της ΝΔ. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο για την τρίτη και την τέταρτη θέση όπου μάχονται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δέδες και ο Γιάννης Μπουντρούκας από το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ποντάρουν στη συσπείρωση και την κινητοποίηση των βουλευτών της περιοχής.

Κρήτη
Κλειδώνει η επικράτηση Αρναουτάκη
Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην κατεβάσει δική του υποψηφιότητα στην Κρήτη και να στηρίξει τον κεντροαριστερό υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη, ανακοινώνοντας μάλιστα την πλήρη συμπόρευση της περιφερειακής του παράταξης με τη δική του. Αυτός ο «πολιτικός γάμος» κλειδώνει, όπως φαίνεται, την επανεκλογή Αρναουτάκη, με τη ΝΔ και τον υποψήφιό της Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη να βάζουν ως στόχο μια πολύ καλή παρουσία που, ει δυνατόν, θα ξεπεράσει το παγκρήτιο ποσοστό του κόμματος.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ολα δείχνουν γαλάζιο εμφύλιο τη β΄ Κυριακή
Η ΝΔ επέλεξε να στηρίξει τον Χρήστο Μέτιο, στέλεχος μητσοτακικής επιρροής, που ανέλαβε περιφερειάρχης μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη. Η υποψηφιότητά του όμως κινδυνεύει σοβαρά από το αντάρτικο του νεοδημοκράτη προέδρου του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλου Τοψίδη, που διεκδικεί να περάσει στον δεύτερο γύρο αντί του Κώστα Κατσιμίγα, του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Κατσιμίγας, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν πήρε τελικά τη στήριξη και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κατεβάζει τον πρώην δήμαρχο Καβάλας Κώστα Σιμιτσή. Με τις ώς τώρα εκτιμήσεις, πάντως, είναι πολύ πιθανό στον δεύτερο γύρο να είναι Μέτιος και Τοψίδης και στην περίπτωση αυτή ο ανεξάρτητος ευνοείται. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ψήφος της μειονότητας, για την οποία ουδείς δηλώνει, προς το παρόν, βέβαιος.

Κεντρική Μακεδονία
Κυνηγά εκλογή από την πρώτη Κυριακή ο Τζιτζικώστας
Τα πράγματα φαίνονται πολύ εύκολα για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, στις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία, καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά, ακόμη και στο όριο του 50%, και παρότι κανείς δεν βιάζεται να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Σε ίδια, μονοψήφια, ποσοστά κινούνται οι υποψηφιότητες του Χρήστου Γιαννούλη, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και του Χρήστου Παπαστεργίου, που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι παλεύουν ισότιμα, προς το παρόν, για τη δεύτερη θέση.

Βόρειο Αιγαίο
Γαλάζια κόντρα για την πρωτιά
Μια ενδονεοδημοκρατική κόντρα θα κρίνει το αποτέλεσμα και σε αυτή την περιφέρεια, αφού απέναντι στην περιφερειάρχη, Χριστίνα Καλογήρου (φωτογραφία), κατεβαίνει ως αντάρτης ο Κώστας Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ που έχει πάρει μεταγραφή στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Μουτζούρης διεκδικεί τη δεύτερη θέση στον β’ γύρο από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτη Χριστόφα, που προηγείται αυτή τη στιγμή για τον β’ γύρο. Ακολουθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σπηλάνης, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, που θεωρείται πως θα είναι κι ο ευκολότερος αντίπαλος για την κ. Καλογήρου. Κρίσιμη, ως και καθοριστική, θα είναι και σε αυτή την περιφέρεια η στάση του ΚΚΕ στον β’ γύρο.

Θεσσαλία
Κλειδί το ΚΚΕ στη μάχη Αγοραστού – Τσιλιμίγκα
Ο περιφερειάρχης, από τη ΝΔ, Κώστας Αγοραστός, νιώθει αισιόδοξος πως θα διατηρήσει προβάδισμα έναντι του, για δεύτερη φορά, αντιπάλου του, Νίκου Τσιλιμίγκα, υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο ρόλο όμως για τη διαφορά τους στον β’ γύρο θα παίξει η στάση του ΚΚΕ, που διατηρεί σημαντικά ποσοστά στην περιοχή.

Στερεά Ελλάδα
Ο αστάθμιστος παράγοντας… Γκλέτσος
Ο αστάθμιστος παράγοντας των εκλογών, που προκαλεί αμηχανία σε όλα τα επιτελεία, είναι ο Απόστολος Γκλέτσος (φωτογραφία). Ο ανεξάρτητος υποψήφιος κονταροχτυπιέται στα ίσα με τον υποψήφιο της ΝΔ Φάνη Σπανό, με σχεδόν ίδια ποσοστά στις μετρήσεις, και θεωρεί πως ευνοείται από τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων, καθώς η δεξαμενή των οπαδών του προέρχεται από όλο το πολιτικό φάσμα. Στις μετρήσεις ακολουθεί η Κατερίνα Μπατζελή του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Δημήτρης Αναγνωστάκης του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τέταρτος και με μονοψήφια ποσοστά, ελπίζοντας ωστόσο σε συσπείρωση στην πορεία.

Αττική
Ντέρμπι για τη… δεύτερη θέση
Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η οποία υπέστη προσφάτως δύο πολύνεκρες τραγωδίες, είναι μια μάχη που παραδοσιακά παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Η πρωτιά του υποψηφίου της ΝΔ Γιώργου Πατούλη θεωρείται προσώρας δεδομένη, με την τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας Alco, να του δίνει προβάδισμα 15 μονάδων από τη Ρένα Δούρου. Η περιφερειάρχης Αττικής όμως, παρά την υψηλή κομματική συσπείρωση στην οποία βασίζεται, νιώθει την «ανάσα» του υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ και έμπειρου αυτοδιοικητικού Γιάννη Σγουρού. Ο Σγουρός κάνει μια οργανωμένη καμπάνια, έχει επανασυσπειρώσει το κομμάτι εκείνο της παράταξης και αυτοδιοικητικών του ΠΑΣΟΚ που το 2014 είχε στηρίξει τη Δούρου, ενώ έχει ρίξει «γέφυρες» και σε νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς της Δεξιάς που έχουν δυσαρεστηθεί με την υποψηφιότητα Πατούλη. Για τον λόγο αυτόν η γενική εκτίμηση είναι πως αν στον β’ γύρο βρεθούν Πατούλης και Δούρου, η διαφορά, λόγω συσπείρωσης, θα είναι μεγαλύτερη υπέρ του πρώτου, ενώ αν ο υποψήφιος της ΝΔ βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, η διαφορά θα μικρύνει αισθητά.

Νότιο Αιγαίο
Αισιοδοξία για επανεκλογή Χατζημάρκου
Αισιοδοξία επικρατεί στη ΝΔ για την επανεκλογή του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, που καταγράφει ένα ικανοποιητικό προβάδισμα έναντι της υποψηφιότητας του Μανώλη Γλυνού. Ο Γλυνός, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεπισήμως από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

πηγή-in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ