Πολεμικό μήνυμα Ερντογάν: «Θα εφαρμόσουμε το ιδεώδες της “μεγάλης Τουρκίας”, δεν θα επιτρέψουμε γεωτρήσεις»

64

 

Το ιδεώδες της «μεγάλης Τουρκίας» πρέπει να τεθεί σε ισχύ, δήλωσε εντελώς προκλητικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διευκρίνισε δε, πως το ιδεώδες σχετίζεται με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις. Η Τουρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και επενδυτικές δυνάμεις στην περιοχή και προσπαθεί να ασκήσει πολιτισμική και οικονομική επιρροή τόσο στα Βαλκάνια όσο στην Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι οι ελευθερίες στην Τουρκία έχουν μείνει αλώβητες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Τα τελευταία 16 χρόνια, δεν υπήρξε καμία υποχώρηση στις ατομικές ελευθερίες, στις ελευθερίες εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων», είπε ο κ. Ερντογάν κατά τα εγκαίνια της έδρας του Ιδρύματος Τουρκικής Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί και περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης έχουν σφραγιστεί στην γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Επίσης οι Αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 10 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα προκλητικός παρουσιάζεται σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Φ», ο Κουντρέτ Οζερσάι δηλώνει ευθαρσώς πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ακόμα και εάν βρίσκεται μία διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντίδρασή της.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών προσθέτει ότι υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με τη δική της γεώτρηση σε τεμάχια που κατά την έκφρασή του «ανήκουν» στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα οποία έχουν αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζει ακόμα ότι και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε μία περιοχή που και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Θέτει μάλιστα υπό αμφισβήτηση και άλλες περιοχές της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και κάποιες περιοχές που «μπορούμε να τις αποκαλούμε αμφισβητούμενες, διότι δεν έγιναν συμφωνίες για αυτές».

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι αυτές θα γίνουν με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί με βάση τα ευρήματα των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Σισμίκ.

Για τον χρόνο που θα γίνουν, δήλωσε ότι θα αποφασιστεί με βάση τις άλλες δραστηριότητες του πλοίου στην Αντάλια και υποδεικνύει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο συνομιλιών. «Άκουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς», αναφέρει.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και σχολιάζει τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει την εύνοια της Άγκυρας. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κατοχικό ηγέτη και ότι τον είχε ενημερώσει για επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

Tο ελληνικό πεντάγωνο πάντως προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, αναβάθμισης του επιπέδου έντασης, με δεδομένο ότι εντός των επόμενων ημερών έχει προαναγγελθεί η έναρξη των δραστηριοτήτων του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας και συγκεκριμένα την 29η Οκτωβρίου, ημέρα με διπλό συμβολισμό, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα αναμένεται η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Πάντως το μήνυμα του Ελληνικού ΠΝ είναι το εξής, ”μένουμε όσο παει” στην περιοχή, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, μπλοκάροντας έτσι τα ύπουλα σχέδια της Τουρκίας.

pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ