Προαναγγελία θερμού φθινοπώρου φέρνουν οι “βόμβες” της Κομισιόν

93

Όλα συγκλίνουν στο ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά «θερμό» για την ελληνική κυβέρνηση όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Από χθες γνωρίζουμε ότι οι θεσμοί έχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με το αν θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Μοιραία αυτό παρασύρει τις προβλέψεις και για τα επόμενα έτη. Βέβαια, αυτές οι διαφωνίες έχουν διατυπωθεί προς το παρόν από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν και μένει να πάρουν θέση και οι πολιτικοί κάτι που αναμένεται να συμβεί στο Eurogroup. Πότε θα γίνει αυτό; Σίγουρα όχι στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας καθώς η ελληνική πλευρά θα εμμείνει στη δική της πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι θεσμοί στην δική τους.

Τον Ιούλιο, το Eurogroup θα γίνει στις 8 Ιουλίου, την επομένη των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και μετά θα πάμε για τον Σεπτέμβριο. Τότε θα παιχτούν όλα. Η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει και μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2019-2023 και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.

Μέσω αυτών, το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να πείσει τους δανειστές ότι τα νούμερα βγαίνουν για την επόμενη χρονιά κάτι όμως που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσαρμοστούν και πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες στα δεδομένα των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, το ζητούμενο θα είναι να μην ανοίξουν «πληγές» στον φετινό προϋπολογισμό τις οποίες θα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση όποια και είναι.

Η πληγή μπορεί να προέλθει είτε από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία –αυτό τουλάχιστον προβλέπουν οι θεσμοί- είτε και από την χειρότερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα θετικό δεύτερο εξάμηνο όσον αφορά στη μεταβολή του ΑΕΠ, το νέο οικονομικό επιτελείο θα μπορέσει να συντάξει με μεγαλύτερη άνεση το σχέδιο του για την επόμενη χρονιά.

Το ποια ακριβώς θα είναι τα περιθώρια της επόμενης κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο της τροπολογίας που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή για το αφορολόγητο. Αν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν μόνο τη διατήρηση του αφορολογήτου, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 1,9 δις. ευρώ. Αν καταργηθούν και οι ψηφισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις της επόμενης χρονιάς, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι μικρότερο.

Εκτός από τον προϋπολογισμό και τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου οι οποίες διατηρούνται στο… ύψος τους.

thetoc

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ