Πρωτοφανής καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη: Αναμένονται 50άρια

59

Ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία στην Ιβηρική Χερσόνησο τις επόμενες ημέρες και όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι είναι πολύ πιθανό να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, το οποίο ανήκει στην Αθήνα, όπου το 1977 είχε καταγραφεί θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου.

Τόσο η Ισπανία, όσο και η Πορτογαλία θα έρθουν αντιμέτωπες με το κύμα καύσωνα και σύμφωνα με όσα αναφέρει το euronews.com ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπεράσει τους 48 βαθμούς Κελσίου και να φτάσει ακόμη και τους 50 λόγω της θερμής μάζας αέρα που έχει φτάσει στην Ιβηρική Χερσόνησο από την Αφρική.

Οι κάτοικοι των ηπειρωτικών περιοχών είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πιο έντονα το φαινόμενο, εντούτοις ακόμη και όσοι βρίσκονται σε περιοχές κοντά στη θάλασσα θα… ψηθούν από τη ζέστη και οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σε ό,τι αφορά στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, η Ιταλία αντιμετώπισε την Πέμπτη την πιο ζεστή ημέρα από την αρχή του καλοκαιριού και λόγω του καύσωνα βρέθηκαν σε επιφυλακή συνολικά 18 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Φλορεντία, η Γένοβα, η Τεργέστη, η Βενετία και το Τορίνο.

Το σκηνικό στη γειτονική χώρα θα αλλάξει το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται μείωση της θερμοκρασίας. Σε πολλές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ιταλίας, μάλιστα, αναμένονται βροχοπτώσεις, ακόμα και χαλάζι!

Σκηνικό καύσωνα αντιμετωπίζει και η Γαλλία, με τους μετεωρολόγους να περιμένουν θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς τις επόμενες ημέρες. Τόσο τα κανάλια, όσο και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, μάλιστα, με εντολή της υπουργού Υγείας «παίζουν» σποτάκια για τα μέσα προστασίας από την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία.

Στη Γερμανία μπορεί να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου και είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του καύσωνα και κατ’ επέκταση της ανόδου της θερμοκρασίας στον Ρήνο και στον Έλβα (δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας) τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία. Το Αμβούργο, μάλιστα, διέταξε να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου.

Αντιμέτωπη με τον καύσωνα αναμένεται να βρεθεί και η Βρετανία, στην οποία, βέβαια, θα παρατηρηθεί το εξής περίεργο φαινόμενο: ο Βορράς θα χτυπηθεί από βροχές και ο Νότος θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες, που αναμένεται να αγγίξουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: CNN, Euronews, France 24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ