Π.Σκουρλέτης “ο νέος Καλλικράτης μετά το Πάσχα στη Βουλή…! με θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα”

110

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας για τις κατευθύνσεις των  παρεμβάσεων στον «Καλλικράτη» – με το σχετικό Σχέδιο Νόμου να εκτιμά ότι θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα – τόνισε ότι οι αλλαγές στη βάση των πραγματικών δεδομένων θα επιτρέψουν να γίνουν πράξη οι νέες ρυθμίσεις, ενώ θα ανοίξουν το δρόμο για μια δεύτερη δέσμη τομών που θα υπηρετούν και θα ολοκληρώνουν το μεταρρυθμιστικό όραμα της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, μέσα στο ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί. Τα βασικά σημεία του προβλέπουν:

·        ουσιαστικά μέτρα άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων

·        ακριβέστερη κατηγοριοποίησή τους βάσει των γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών τους

·        αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και το Κράτος

·        παρέμβαση ώστε οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να διευκολύνουν τη λειτουργία των ΟΤΑ

·        Μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας επί των δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στον νέο φορέα «Ελεγκτή Νομιμότητας»

·        ανακατανομή της χρηματοδότησης στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων των δήμων

·        Γνωμοδότηση επί των Σχεδίων Νόμου για το βαθμό και το είδος της επίδρασής τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

·        Ενεργοποίηση υπαρχόντων δομών και θέσπιση νέων, για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, συμμετοχικό προϋπολογισμό, δημοψηφίσματα

·        θέσπιση της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με την μεγαλύτερη πιστότητα την βούληση των τοπικών κοινωνιών

Για την απλή αναλογική, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με έναν απόλυτα δημοκρατικό τρόπο.

 «Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, οι επιλογές που γίνονται σε κάθε δήμο να έχουν τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με ένα γνήσιο, αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό σύστημα εκλογής, που είναι η απλή αναλογική.

Η οποία δεν είναι απλώς ένα άλλο εκλογικό σύστημα, επιλογής των δημοτικών συμβουλίων. Είναι η εισαγωγή σε μια νέα εποχή συνυπευθυνότητας. Είναι η προσπάθεια εμπέδωσης μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας, συνθέσεων.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ