Π.Τατούλης” Σήμερα στο Κρυονερί το βραβείο τιμά τις δύο οικογένειες τιμά όλο το χωριό τιμά όλη την Περιφέρειά μας”φωτό

63

 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης παρευρέθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην τελετή απονομής βραβείου του «Δικαίου των Εθνών» Yad Vashem που απονεμήθηκε στις οικογένειες του Ιερέα Νίκου Αθανασούλη και του Θανάση Δημόπουλου για την διάσωση της επταμελούς οικογένειας του Αβραάμ Καμχή.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολυκέντρο Κρυονερίου Κορινθίας, έκανε γνωστή την ιστορία, πώς οι δύο κάτοικοι του Κρυονερίου κατάφεραν να διασώσουν το Νοέμβριο του 1943 την επταμελή οικογένεια του Αβραάμ Καμχή, αναδεικνύοντας αρκετές στιγμές συγκίνησης, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς σε δύσκολες εποχές.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρυονερίου κ. Κώστας Ραφτόπουλος, ο Πανοσιολογότατος Άνθιμος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κορινθίας κ. Διονυσίου, ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας λέγοντας χαρακτηριστικά: «που είχε την έμπνευση, αλλά και την θέληση συνεργαζόμενος με την Πρεσβεία του Ισραήλ και την κυρία Πρέσβη, για να κάνει αυτή την σημαντική εκδήλωση»

Για να συνεχίσει ο κ. Τατούλης: «Νομίζω ότι σήμερα σμίγουν όλοι οι κόσμοι. Αυτό που τιμάται ιδιαιτέρως σήμερα από το Ιδρυμα Yad Vashem είναι αυτή η ειδοποιός διαφορά που κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο. Γιατί σε δύσκολους καιρούς με τις απειλές της ζωής, ένα μικρό χωριό με πρωτεργάτες, τον Ιερέα του χωριού μαζί με έναν άλλο συντοπίτη του, έδειξαν στον κόσμο, σε δύσκολες συνθήκες τι σημαίνει ανθρωπιά.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι πώς με έξυπνο τρόπο, ο αείμνηστος Ιερέας του χωριού με μία ευθυτενή σχέση με τους συμπολίτες του, τους έδωσε το δικαίωμα να μην πληγώσουν –ακόμα και αν κινδύνευε το χωριό- μία οικογένεια που ήρθε εδώ.

Είναι μεγάλη η τιμητική διάκριση που γίνεται. Το συγκεκριμένο βραβείο τιμά τις δύο οικογένειες, τιμά όλο το χωριό, τιμά όλη την Περιφέρειά μας, τιμά την χώρα μας. Τα φαινόμενα της διάσωσης των συμπολιτών μας, των Εβραϊκών Κοινοτήτων, ήταν καθολικά δεσμευτικά για τους Έλληνες και η Πελοπόννησος με τους ανθρώπους της έχει δείξει δείγματα γραφής.

Χαιρόμαστε για αυτή την τιμητική διάκριση που γίνεται στους συμπολίτες μας. Είναι όμως τιμή μας και υπερηφάνεια μας, ότι αυτή η τιμή γίνεται στους συμπατριώτες μας και σε όλο το λαό μας.

Ένας λαός που ξέρει να μάχεται, που ξέρει να υπερασπίζεται αρχές, ένας λαός που γέννησε την δημοκρατία και ένας λαός που αποκλείει τις ακρότητες. Ένας λαός που βιώνει συνεχώς το αφήγημα της σύγχρονης ιστορίας, της παγκόσμιας κοινωνίας.

Χαιρόμαστε για αυτή την συνάντηση και νομίζω ότι αποτελεί δείγμα γραφής για τις επόμενες γενιές, στέλνοντας τους το παράγγελμα, ότι πάνω από όλα πρέπει να τηρούμε τις αξίες και τις αρχές του ανθρωπισμού».

Ακολούθησε ομιλία της Πρέσβειρας του Ισραήλ κ. Ιρίτ Μπεν Άμπα, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο «Σπηλιά» που πριν λίγες ημέρες βραβεύτηκε στην Γερμανία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, έγιναν οι απονομές των βραβείων στις οικογένειες του Πατέρα Νίκου Αθανασούλη και του Αθανάσιου Δημόπουλου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συγκινητική ομιλία της Ρίβκα Καμχή-Γιάκομπυ.

Παρόντες στην όμορφη αυτή εκδήλωση ήταν ακόμα η Πρέσβειρα του Ισραήλ κα Ιρίτ Μπεν Άμπα, ο Εντεταλμένος της Γερμανικής Πρεσβείας κ. Μαρκ Μπόγκνταν, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος, Θανάσης Γκίκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κορινθίας κ.κ. Θανάσης Πισιμίσης, Απόστολος Παπαφωτίου, Γιώργος Πετρίτσης και Κώστας Λέγγας.

          

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ