Σαρώνει την κυβέρνηση ο Τσίπρας ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποίοι έρχονται

62

Σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης φέρεται να προχωρά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο, «η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εκλογική» λένε οι μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, ενώ ακυρώνουν την όποια συζήτηση να προσφύγει ο Πρωθυπουργός σε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν γνώστες των εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου, ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός και θα δοθεί χώρος σε ηλικιακά νέα πρόσωπα από τη γενιά του.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «σωματοφύλακες» του Τσίπρα. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, μεταξύ 35-45 ετών, που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Αναβάθμιση θα υπάρξει με βάση τις σημερινές συζητήσεις για τον Νάσο Ηλιόπουλο, νυν υφυπουργό Εργασίας και την προϊσταμένη του υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου που ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, εάν αποχωρήσει ο Σκουρλέτης.

Στο νέο σχήμα θα αναβαθμιστεί πιθανότατα και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ίσως ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο Φώτης Κουρμούσης κ.ά., ενώ θα αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα, όπως ο Χρήστος Στάικος, ίσως ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Επίσης, στο νέο σχήμα θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που θέλει ο Τσίπρας προς την Κεντροαριστερά, ενώ πιθανότατα θα επανακάμψει ο Νίκος Φίλης.

Από αυτούς που θα δουν την πόρτα της εξόδου, εκτός του Τόσκα, φαίνεται να είναι και ο… αναβαθμισμένος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Δ. Τζανακόπουλος που θεωρείται ο εμπνευστής της τραγικής συνέντευξης τύπου όπου με αλαζονικό ύφος μας ανακοίνωσε ότι όλα έγιναν καλώς καμωμένα παρά τους 90 νεκρούς. Σε περίπτωση μετακίνησης του Τζανακόπουλου σε άλλο πόστο, υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την κεντρική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ θα είναι είτε ο Σκουρλέτης είτε ο Νίκος Παππάς.

Μαζί με τον Τόσκα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και πιθανότατα και του Λιμενικού. Στην έξοδο οδηγείται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα σκέψεις θα δημιουργηθεί είτε θέση υφυπουργού είτε αναπληρωτή υπουργού με αλλαγές στη δομή της πολιτικής προστασίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ