Σοβαρά ερωτήματα

76

Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες συνεχίζουν να προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, ζητάει να διευρυνθεί η ατζέντα, προωθώντας το σχέδιο για μια εφ’ όλης της ύλης διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, που συναντά «χλιαρές» και τυπικές αντιδράσεις από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τους οποίους κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, την ώρα μάλιστα που συμμετέχει με συγκεκριμένο καταμερισμό στο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι η διαπραγμάτευση των ΜΟΕ αποφασίστηκε στην τελευταία επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα και κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως η αφετηρία για να γίνουν το επόμενο διάστημα «ιστορικά βήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ΚΚΕ είχε από τότε προειδοποιήσει ότι ο διάλογος αυτός δεν έχει στόχο να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, αφού και στο παρελθόν τα ΜΟΕ δεν απέτρεψαν, αντίθετα υπέθαλψαν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, που αναβάθμισαν τον «διαιτητικό» ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ακόμα πιο καθαρά ότι με όχημα τη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ, προετοιμάζεται ένα συνολικότερο παζάρι πάνω στις διεκδικήσεις που σταθερά προβάλλει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να δρομολογηθούν διευθετήσεις, που θα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, κυρίως στην Ενέργεια.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές αξιοποιούνται επίσης από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ως ένα επιπλέον «κανάλι» στο παζάρι που κάνουν με την Τουρκία, αναφορικά με το ρόλο της στην περιοχή, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η παράδοση των «S-400» από τη Ρωσία και αυξάνει η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένα από τα επιχειρήματα που πρόβαλε η κυβέρνηση για να μη διακοπούν προεκλογικά οι διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ, μετά και την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, ήταν ότι δεν μπορεί να κλείσει ένας τέτοιος «δίαυλος επικοινωνίας» με την Τουρκία, σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Αποστολάκη στις ΗΠΑ, στα τέλη της βδομάδας, όπου στην ατζέντα θα βρεθούν όλα αυτά τα θέματα, το τελευταίο που θα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να «παγώσει» τη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ, που γίνεται με την εποπτεία των ΗΠΑ και που οι στόχοι της ξεπερνάνε κατά πολύ τη «συνεννόηση» μεταξύ στρατιωτικών για την αποφυγή «θερμών επεισοδίων» στο Αιγαίο.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση της ΝΔ, που ετοιμάζεται να διαχειριστεί όλες τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «μυστική διπλωματία», ενώ στηρίζει τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή και δεσμεύεται να τον προχωρήσει με αποφασιστικότητα.

Η κλιμάκωση των αμφισβητήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή και κυρίως ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία κάνουν ακόμα μεγαλύτερους τους κινδύνους για τον λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, όπου πλειοδοτεί η ΝΔ, ανυπομονώντας να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα επομένως που προκύπτει μπροστά και στις εκλογές, είναι με ποια δύναμη στο πλευρό του θα μπορέσει ο λαός να βάλει εμπόδια σε όλα αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, παλεύοντας ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ