Συνταγές από Κρητικό Αποκριάτικο τραπέζι

278

Επαναφέρω μια χρήσιμη ανάρτηση για το τραπέζι της Αποκριάς , και ελπίζω σε λίγες ημέρες  να κάνω το ίδιο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά έχει συμπληρωθεί και εμπλουτισθεί.

Καλές Απόκριες σε όλους! 

Το τραπέζι του μεσημεριού της Μεγάλης Αποκράς (Μεγάλη Αποκρά λένε και  στην Κρήτη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) είναι από τα πλουσιότερα της χρονιάς στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αν και η τελευταία βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Τυρινή ή μακαρονού ή λαζανού  και υποτίθεται ότι καταναλώνονται μόνο ζυμαρικά και τυροκομικά, η κατανάλωση του κρέατος καλά κρατεί ( ακόμη φέτος τουλάχιστον. Του χρόνου δεν ξέρω τι μας περιμένει…).

Το βράδυ της Κυριακής οι γυναίκες της Κρήτης  έβραζαν  και συνεχίζουν να βράζουν  αυγά και αυτά ήταν τα τελευταία «λεργιά», που κατανάλωναν (έτσι λέμε τα μη νηστίσιμα)   αφού τηρούσαν και εξακολουθούν να τηρούν  πιστά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η ευχή που λέγεται χαρακτηριστικά  είναι   «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω»  εννοώντας βέβαια το κόκκινο πασχαλινό αυγό.

Η πρόταση λοιπόν για το αποκριάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μακαρόνια σπιτικά ή του εμπορίου σε ζωμό κρέατος με μπόλικο κρητικό κεφαλοτύρι ή ξερό ανθότυρο.

 

Δείτε  και φτιάξτε τα σπιτικά σκιουφιχτά με μπόλικο βούτυρο (κατά προτίμηση στακοβούτυρο)κλασικό πιάτο της Τυρινής ,  αλλά και την κρητική μακαρονάδα ανάμεσα σε άλλα πιάτα που συνηθίζουν στην Κρήτη  τις Απόκριες.

Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ