ΣΥΡΙΖΑ-Συνταγματική αναθεώρηση: Τι προτείνει για Δημόσιο, αιρετούς εκλογές Αυτοδιοίκησης

114

Την συνταγματική κατοχύρωσης της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θεσπίστηκε με τον «Κλεισθένη Ι» προτείνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Παράλληλα προτείνει, μεταξύ των 16 προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κατοχύρωση στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο των λαϊκών συνελεύσεων και των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνουμε να τροποποιηθεί η παρ. 2 του άρθρου 102, προς δύο κατευθύνσεις.

“Αφενός, με στόχο να ενισχύσουμε την αντιπροσωπευτική αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό προτείνουμε να κατοχυρωθεί η αμεσότητα της ψηφοφορίας, όπως και αναλογικό εκλογικό σύστημα στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφετέρου, προκειμένου να πλαισιώσουμε και να συμπληρώσουμε την αντιπροσώπευση με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας. Γι’ αυτό προτείνουμε να θεσπιστούν τοπικές λαϊκές συνελεύσεις και να δοθεί η δυνατότητα να διενεργούνται τοπικά δημοψηφίσματα και να αναλαμβάνονται λαϊκές πρωτοβουλίες σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας, κατά τους ειδικότερους ορισμούς του εκτελεστικού νόμου που θα εκδοθεί”.

Υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος

Επιπλέον η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η ορκωμοσία όλων των αιρετών και των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται με πολιτικό όρκο.

Αναλυτικά:

Άρθρα 13 παρ. 5, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1 και 2

Προτείνουμε την προσθήκη εδαφίων στην παρ. 5 του άρθρου 13, προκειμένου να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο πολιτικός όρκος, ως έκφραση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, σε εναρμόνιση προς την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 3. Ο θρησκευτικός όρκος, εάν είναι υποχρεωτικός, αντίκειται στην αρνητική θρησκευτική ελευθερία, δηλαδή στο δικαίωμα του καθενός να μη γίνονται γνωστές οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος.

Με την πρότασή μας η ορκωμοσία όλων ανεξαιρέτως των κρατικών αξιωματούχων και των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων θα γίνεται υποχρεωτικά με πολιτικό όρκο, δηλαδή με διαβεβαίωση στην τιμή και τη συνείδησή τους. Ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που επιβάλλεται όρκος ο υπόχρεος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα αν θα δώσει όρκο πολιτικού ή θρησκευτικού τύπου.

Σε εναρμόνιση με την πρόταση αυτή, είναι αναγκαίο να απαλειφθεί η θρησκευτική καθομολόγηση από τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 33 παρ. 2) και των βουλευτών (άρθρο 59 παρ. 1) και να αντικατασταθεί με διαβεβαίωση στην τιμή και τη συνείδησή τους. Επίσης καταργείται, ως περιττή πλέον, και η παρ. 2 του άρθρου 59 για τον όρκο αλλόθρησκων ή ετερόδοξων βουλευτών.

Δείτε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος 

 

Η θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η δυνατότητα εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα και από τον λαό, η αλλαγή της νομοθεσίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων και με επεξήγηση ότι δεν περιλαμβάνονται τα αδικήματα που τελέσθηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων τους, είναι μεταξύ των 16 προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο των προτάσεων παρατίθενται συγκριτικοί πίνακες με τις ισχύουσες και τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος.

Το όλο πνεύμα των προτάσεων κινείται στο πλαίσιο όσων δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖA δίνοντας έμφαση και στις αλλαγές που αφορούν στη προστασία βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα δίκτυα διανομής τους, που θα υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο.

  1. Στο άρθρο 3 (Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας)
  2. Στα άρθρα 13 παρ. 5, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1 και 2 (Θρησκευτική ελευθερία – όρκος)
  3. Στο άρθρο 21 παρ. 1 και 3 και προσθήκη παρ. 7 (Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ανθρώπων με αναπηρίες)
  4. Στο άρθρο 22 παρ. 1, 2, 4 και 5  (Προστασία της εργασίας)
  5. Στο άρθρο 28 παρ. 2 (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)
  6. Στα άρθρα 30 παρ. 1, 32 παρ. 4 και 5, 34 παρ. 1 εδ. β΄, 35 παρ. 2 εδ. β΄ και 41 παρ. 5 (Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ισχύς πράξεων, διάλυση Βουλής)
  7. Στο άρθρο 37 παρ. 2 (Διορισμός πρωθυπουργού – απαιτείται να έχει βουλευτική ιδιότητα)
  8. Στα άρθρα 38 παρ. 1 και 84 παρ. 2 (Απαλλαγή καθηκόντων κυβέρνησης – Εμπιστοσύνη Βουλής)
  9. Στο άρθρο 44 παρ. 2 (Δημοψηφίσματα)
  10. Στο άρθρο 54 παρ. 1 και προσθήκη παρ. 4 και ερμηνευτικής δήλωσης (αναλογικό εκλογικό σύστημα)
  11. Στο άρθρο 56, προσθήκη παρ. 5 (κωλύματα εκλογιμότητας)
  12. Στο άρθρο 62 (Ακαταδίωκτο βουλευτών)
  13. Στο άρθρο 73 παρ. 1 (Δικαίωμα πρότασης νόμων από πολίτες)
  14. Στο άρθρο 86 παρ. 3 και προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης (Δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, ειδικό δικαστήριο)
  15. Στο άρθρο 101Α (Διοικητική αποκέντρωση)
  16. Άρθρο 102 παρ. 2 (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Απλή αναλογική)

aftodioikisi.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ