Σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων με κρατικό χρήμα

92

Με κρατικό χρήμα είναι και το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρουν πληροφορίες και δημοσίευμα του «Bloomberg».

Το σχέδιο προβλέπει πως οι τράπεζες της Ελλάδας θα μεταφέρουν μέρος του κεφαλαίου τους σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle), η οποία στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα και από τα έσοδα που θα έχει θα αγοράσει από τις τράπεζες μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κλειδί του σχεδίου αυτού είναι ο αποκαλούμενος «αναβαλλόμενος φόρος», δηλαδή οι φόροι προς το κράτος που οι τράπεζες δεν καταβάλλουν σαν αντιστάθμισμα για τις απώλειες που είχαν από το «κούρεμα» του PSI. Ο «αναβαλλόμενος φόρος» υπολογίζεται στο κεφάλαιο των τραπεζών και είναι το μέρος που η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει να μεταφερθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού. Συνεπώς το κρατικό χρήμα -που δεν έχουν αποδώσει οι τράπεζες- θα χρησιμοποιηθεί για να ελαφρυνθούν οι τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια.

Στόχος του σχεδίου της ΤτΕ είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 42 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ το πλεονέκτημα του σχεδίου αυτού είναι πως ο αναβαλλόμενος φόρος επειδή ήδη έχει εγγραφεί ως υποχρέωση του Δημοσίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες.

Σχέδιο με κρατικές εγγυήσεις ετοιμάζει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 15 έως 20 δισ. ευρώ. Προβλέπει πως οι τράπεζες θα μετατρέψουν σε ομόλογα μέρος των «κόκκινων» δάνεια και θα τα πουλήσουν. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν κρατική εγγύηση έτσι ώστε να είναι ελκυστικά στις αγορές.

Και τα δύο σχέδια στηρίζονται στην κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή θα κληθεί ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα ως φορολογούμενος και να βρεθεί εκτεθειμένος ως δανειολήπτης σε πλειστηριασμούς.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Bloomberg»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ