Τζον Μακ Κέιν – Ένα γεράκι λιγότερο

117

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 82 του χρόνια. Μόλις πριν λίγο καιρό, ο Μακ Κέιν είχε ανακοινώσει πως σταματούσε τη θεραπεία για την επιθετική μορφή του καρκίνου απ’ την οποία έπασχε και την οποία είχε ανακαλύψει τυχαία πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας άλλης ιατρικής εξέτασης.

Ο Μακ Κέιν είχε από μικρό παιδί τη φήμη του απείθαρχου, κερδίζοντας μεταξύ άλλων το προσωνύμιο Mc Nasty (κακός). Παρόλα αυτά, κατατάχτηκε  στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, πολέμησε στο Βιετνάμ κι αιχμαλωτίστηκε απ’ τους Βιετκόνγκ. Έμεινε αιχμάλωτος για έξι περίπου χρόνια, αποκτώντας φήμη Βετεράνου ήρωα, καθώς κληρονόμησε ορισμένες αναπηρίες από αυτή την περίοδο. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως συνέβαλε στην αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και την πραγματοποίηση «μεταρρυθμίσεων» στη ΛΔ του Βιετνάμ, κάτι που αντανακλούσε τη δραματική αλλαγή συσχετισμών και του προσανατολισμού της χώρας.

Εκλέχτηκε έξι φορές Γερουσιαστής με τους Ρεπουμπλικάνους στην Αριζόνα. Το 2000 έχασε το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητα του Προέδρου απ’ τον Μπους το νεότερο. Οχτώ χρόνια μετά ήταν υποψήφιος για το αξίωμα, αλλά έχασε απ’ τους Δημοκρατικούς και τον Μπάρακ  Ομπάμα, παρά το προεκλογικό του “εύρημα” με τον “Τζο τον υδραυλικό” που τον απειλούσε ο “σοσιαλιστής Ομπάμα”…

Θεωρούνταν αιρετικός κι έσπαγε συχνά την «κομματική γραμμή» πχ όταν αρνήθηκε να ψηφίσει την άρση του «Obamacare» για την Υγεία ή την υπόθεση της αξιωματούχου Τζίνας Χάσπελ. Είχε πολύ κακές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και είχε καταστήσει σαφές πριν πεθάνει, πως δεν επιθυμούσε να παρευρεθεί στην κηδεία του.

Ήταν όμως αναφανδόν υπέρ του πολέμου στο Ιράκ κι άλλων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επί Κλίντον ακόμα, δείχνοντας πού φτάνουν τα όρια της… «αιρετικής αυτονομίας» του.

Πολύ χαρακτηριστική ήταν πχ  μια επίσκεψή του στα στελέχη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που είναι ουσιαστικά παρακλάδι του ISIS και των τζιχαντιστών.

John McCain

@SenJohnMcCain

Important visit with brave fighters in who are risking their lives for freedom and need our help

Επισκέφτηκε επίσης το Χιλιανό δικτάτορα Πινοτσέτ, στήριξε τους Δημοκρατικούς στο θέμα των σχέσεων μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας, και την επιθετική πολιτική του Ρίγκαν απέναντι στη Σοβιετική Ένωση (ο περιβόητος Πόλεμος των Άστρων) και τη Νικαράγουα. Πού και να ευθυγραμμιζόταν δηλαδή ο “αιρετικός”…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ