Το θερμό παρασκήνιο της αποπομπής Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση

101

Ως μια προαναγγελθείσα παραίτηση, η οποία εξελίχθηκε τελικώς σε… αποπομπή, θα μπορούσε να περιγραφεί η χθεσινή απομάκρυνση της αναπληρωτού υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, από το κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό γιατί την αποχώρησή της, είχε επί της ουσίας προεξοφλήσει από νωρίς το πρωί με δημόσια τοποθέτησή του στον real fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο διαφωνούσε με το γεγονός ότι η κυρία Αντωνοπούλου έκανε χρήση της διάταξης για την επιδότηση ενοικίου, αλλά το είχε πει και στην ίδια σε συνομιλία που είχε μαζί της. Παραπέμποντας μάλιστα σε «επικείμενη δική της τοποθέτηση» ο κ. Τζανακόπουλος επί της ουσίας προανήγγειλε την δήλωση παραίτησης της υπουργού.

Η εξέλιξη ωστόσο δεν ήταν αυτή που περίμενε το Μαξίμου. Η … χλιαρή ανακοίνωση της υπουργού, η οποία έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η γενικόλογη αναφορά «παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού», σε καμία περίπτωση δεν παρέπεμπε σε μια σαφή δήλωση παραίτησης, που της είχε ζητηθεί! Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μετά την αρχική αμηχανία, υπήρξε νέα επικοινωνία από το Μαξίμου με την κυρία Αντωνοπούλου, όπου και της επικοινωνήθηκε η δυσαρέσκεια που δημιούργησε με τη στάση της, ενώ της κατέστη σαφές ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση ήταν η αποχώρησή της από την κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα από το πρωθυπουργικό γραφείο, έμπαιναν οι «τίτλοι τέλους» με την αποδοχή μιας παραίτησης που ουδέποτε είχε υποβληθεί επισήμως! Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δεκτή την παραίτηση την υπουργού την οποία και ευχαρίστησε για την τριετή σημαντική προσφορά της.

Η αποχώρηση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, όμως έχει μία ακόμη πολιτική παράμετρο, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σήμανε η αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό, με τις πληροφορίες μάλιστα να τον τοποθετούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. Όπως όλα δείχνουν θα πρόκειται για ένα «διορθωτικό» ανασχηματισμό προκειμένου να καλυφθούν ορισμένα κενά – με πρώτο το χαρτοφυλάκιο της Ράνιας Αντωνοπούλου, αλλά και εκείνο του Κώστα Ζουράρι, που εδώ και ένα μήνα έχει αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ αλλαγή προσώπου θα υπάρξει και στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Μουζάλας.

Μετά την παραίτηση και του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθώς υπήρχαν  εισηγήσεις στον πρωθυπουργό – μετά το θέμα που ανέκυψε – να προχωρήσει και σε δική του αντικατάσταση, ως πιθανοί αντικαταστάτες,  συζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Οι αντιδράσεις

«Έπρεπε να περάσουν 3 ολόκληρες ημέρες έντονης αντίδρασης για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια να απομακρύνει την κ. Αντωνοπούλου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε το νόμο που επέτρεψε στην κ. Αντωνοπούλου και τον σύζυγό της να παίρνουν επίδομα. Αυτή μάλιστα δεν ήταν μια αυτόματη διαδικασία. Η κ. Αντωνοπούλου έκανε αίτηση κάθε μήνα. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε το 2015. η χώρα χανόταν και η κ. Αντωνοπούλου έπαιρνε επίδομα. Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,Μαρία Σπυράκη, είπε αναφερόμενη στο ζήτημα της επιδότησης ενοικίου για την αν, υπουργό Εργασίας; «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο».

Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ