Το σκάνδαλο πυροδοτεί εξελίξεις… Σε δεινή θέση ο Πέτρος Τατούλης…!

92

Η καταγγελία που έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, χωρίς να ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή καθώς πίσω από το έλλειμμα εμπιστοσύνης δύσκολα μπορούν να κρυφτούν οι “φωτογραφικές υποψίες” για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς ενδεχόμενων υποκλοπών.

Τυπικώς βέβαια η κ. Αλειφέρη καλύπτεται από την οδηγία της εισαγγελέως να κρατήσει μυστική την καταγγελία, αλλά ουσιαστικά σε πολιτικό επίπεδο αποδεικνύεται ότι είτε δεν εμπιστεύεται τον περιφερειάρχη είτε ότι ήταν αδύνατον να τον ενημερώσει χωρίς να διαρρεύσει η πληροφορία στους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς της υποκλοπής.

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δηλώνει αγανακτισμένος και στηρίζει την πολιτική του άμυνα πάνω στην απόκρυψη της καταγγελίας. Μάλιστα ανάγκασε τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά να παραιτηθεί επειδή, ενώ γνώριζε την καταγγελία της Ελένης Αλειφέρη, δεν την κοινοποίησε στην περιφερειακή αρχή. Παράλληλα κάλεσε την κ. Αλειφέρη σε απολογία επειδή παραβίασε “τόσο τη θεσμική δεοντολογία όσο και το άρθρο 159 του Καλλικράτη, σύμφωνα με το οποίο ο περιφερειάρχης είναι αυτός που εκπροσωπεί την Περιφέρεια δικαστικώς και εξωδίκως”.

Με άλλα λόγια: Ο κ. Τατούλης θεωρεί παράτυπη την αγνόησή του και θα επιχειρήσει να καθαιρέσει με δικαστική ή διοικητική απόφαση την αντιπεριφερειάρχη. Η προσπάθειά του όμως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, καθώς μια δικαστική απόφαση ενδέχεται να βγει και μετά τις εκλογές, ενώ μια διοικητική πολύ δύσκολα θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν ολοκληρωθούν οι αστυνομικές και δικαστικές έρευνες που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν.

Σε κάθε περίπτωση, εντός των επόμενων ημερών οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναμένεται να κληθούν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ή να συμφωνήσουν με το “έλλειμμα εμπιστοσύνης” που επέδειξε η κ. Αλειφέρη κρατώντας μυστική την καταγγελία από τον περιφερειάρχη. Αν στο κάδρο προστεθεί η σύγκρουση του κ. Τατούλη με τουλάχιστον τη… μισή Νέα Δημοκρατία, καθώς και η απροθυμία του “όλου ΠΑΣΟΚ” να στοιχηθεί απόλυτα πίσω του, γίνεται κατανοητό ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως να είναι καταιγιστικές, ανεξάρτητα από την πορεία των αστυνομικών ερευνών.

Είναι προφανές ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των θητειών του στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και ότι δεν θα την αντιμετωπίσει τόσο εύκολα, όσο αντιμετώπισε την αποχώρηση των “πράσινων συμβούλων” το 2014 – καθώς η γαλάζια ενδοπαραραταξιακή αντιπολίτευση έχει ισχυρά στηρίγματα στη Νέα Δημοκρατία, που με τη σειρά της δεν έχει καμία σχέση με το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης Σαμαρά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το πελοποννησιακό… Γουότεργκεϊτ ξέσπασε στον κολοφώνα της δόξας του κ. Τατούλη, καθώς πριν από λίγες μέρες τα είπε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη ΣΔΙΤ των σκουπιδιών και χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία 69,6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση του έργου.

Θ.Λ.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ

Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Τον αιφνιδιασμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη προκάλεσε η σημερινή τηλεφωνική πληροφόρηση από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλειφέρη ότι διεξάγεται αστυνομική και εισαγγελική έρευνα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μετά από δική της πρωτοβουλία, σε σχέση με πιθανή υποκλοπή και παρακολούθηση του γραφείου της.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αντέδρασε άμεσα συγκαλώντας την Εκτελεστική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία ωστόσο η κ. Αλειφέρη δεν παρευρέθηκε αν και εκλήθη έγκαιρα.

Η δήλωση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Μαντά ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι είχε ενημερωθεί από την κ. Αλειφέρη για την ύπαρξη συστήματος υποκλοπής, αρκετές μέρες πριν, καθώς και για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από την ίδια, προκάλεσε αγανάκτηση και κατάπληξη στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Μαντάς παραδέχθηκε επίσης ότι δεν ενημέρωσε τον περιφερειάρχη μετά από σχετική συνεννόηση με την κ. Αλειφέρη, η οποία επίσης δεν ενημέρωσε έγκαιρα τον περιφερειάρχη ως όφειλε.

Μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε την παραίτηση του κ. Μαντά από τη θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει με την πολιτική ηθική και τις αρχές της διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Μαντάς αφού κατέθεσε την παραίτησή του, αποχώρησε.

Μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου η Εκτελεστική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε:

• την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στις οποίες έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη.

• να καλέσει την κ. Αλειφέρη να παράσχει όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τις μονομερείς της ενέργειες, που παραβιάζουν τόσο τη θεσμική δεοντολογία, όσο και το άρθρο 159 του Καλλικράτη, σύμφωνα με το οποίο ο περιφερειάρχης είναι αυτός που εκπροσωπεί την Περιφέρεια δικαστικώς και εξωδίκως». 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει από την μεριά της Αστυνομίας για την έρευνα σε γραφεία του Διοικητηρίου και της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη. Οι υποψίες για “κοριούς” στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη, που έδιναν σε κάποιους τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κάθε της κίνηση σε πραγματικό χρόνο, μένει πλέον να επιβεβαιωθούν από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας περισυνέλεξαν ό,τι μπορούσε να κινήσει υποψίες πως χρησιμοποιήθηκε ως μέσο παρακολούθησης, όχι μόνο φωνητικά αλλά και βιντεοσκοπικά. Ενα από αυτά είναι και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της αντιπεριφερειάρχη. Εν τω μεταξύ ό,τι στοιχείο συλλέχθηκε ως ύποπτο ταξίδεψε για την Αθήνα, όπου θα εξεταστεί από τους ειδικούς επιστήμονες της Αστυνομίας, για το αν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο και τι.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες της “Ε” αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες και κάτω από άκρα μυστικότητα η Ασφάλεια Καλαμάτας προετοίμαζε την έρευνα, μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία. Οι υποψίες και ενδείξεις που οδήγησαν στην καταγγελία στην εισαγγελέα Καλαμάτας Στυλιανή Γιαϊλόγλου και την αντίστοιχη εισαγγελική παραγγελία, μάθαμε ότι αφορούν ένα μεγάλο διάστημα: Αν έχει γίνει κάτι, δεν αφορά τους έναν δύο τελευταίους μήνες. Δεν αποκλείεται να συνέβαινε ίσως για ένα χρόνο – διάστημα στο οποίο η Ελένη Αλειφέρη είχε δεχτεί στο γραφείο της κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

«Σήμερα έγινε έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για να διαπιστωθεί αν στο γραφείο μου υπάρχει διαρροή, υποκλοπή (παρακολούθηση) συνομιλιών.

Ο,τι ευρήματα υπάρχουν, έχουν κατασχεθεί. Αναμένουμε τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια και την Εισαγγελία.

Μας ενδιαφέρει να διασφαλιστεί η λειτουργία της διοίκησης. Οταν έρθουν τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια, θα σας ενημερώσουμε.

Εγώ απευθύνθηκα στις εισαγγελικές αρχές».

Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν κατηγορώ κανέναν. Από δω δίνονται εντολές για ελέγχους σε οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα».

Ερευνα έγινε και σε τηλέφωνα και υπολογιστές διευθυντών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και σε άλλα γραφεία, όπως της γραμματείας της, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου. Οι άνδρες της Ασφάλειας πήραν μαζί τους για περαιτέρω έλεγχο τον υπολογιστή της αντιπεριφερειάρχη.

Η κ. Αλειφέρη ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη όταν είχε ξεκινήσει η έρευνα. Την ίδια ώρα ενημέρωσε και τους Μεσσήνιους περιφερειακούς συμβούλους, τον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά και την Αντωνία Μπούζα και Αποστόλη Γκούνη, που προσήλθαν στο Διοικητήριο και ήταν παρόντες κατά τη δήλωση της αντιπεριφερειάρχη.

Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Ο παραιτηθείς αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με έκπληξή μου είδα πως στο δελτίο τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρεται ως αιτία αποπομπής μου η αληθινή στάση μου, στο πολύ σοβαρό θέμα που ανέκυψε στη Μεσσηνία και ταλανίζει ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η αλήθεια δεν περιορίζεται μόνον εκεί…

Η αλήθεια είναι πως σε αυτή τη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης επέλεξε πρωτίστως να μου επιρρίψει “ευθύνες” ολοκληρώνοντας την πολιτική στοχοποίησή μου για την προ μηνός δήλωσή μου, καταδίκης της πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου.

Γνώμονάς μου στην πολιτική ήταν, είναι και θα είναι μόνο η αλήθεια. Την αλήθεια που είπα σήμερα ενώπιον όλων των συναδέλφων μου. Μια αλήθεια που πηγάζει από την προσωπική μου ηθική και ακεραιότητα, που είναι πάνω από “την πολιτική ηθική” που επικαλούνται ορισμένοι.

Με αυτή την αλήθεια οδηγό, εγώ υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Συνεχίζω πλέον ως περιφερειακός σύμβουλος να υπηρετώ τους πολίτες της Μεσσηνίας που με εξέλεξαν».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ

«Καμία ανοχή» δηλώνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος, σχολιάζοντας την εισαγγελική έρευνα για τους «κοριούς» στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη. Παράλληλα επιτίθεται κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, ζητώντας τους να πάρουν ουσιαστική θέση για την έρευνα. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πατσαρίνου:

«Ζούμε ένα γεγονός πρωτάκουστο, πρωτόγνωρο, απαράδεκτο και καταγγελτέο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μας θυμίζει παλιές ανεπιθύμητες εποχές. Αναμένουμε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας και πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση.

Θα περιμέναμε βέβαια από την πολιτική ηγεσία, και ιδιαίτερα από τον συγκεντρωτικό κ. Τατούλη που “γνωρίζει” και “ελέγχει” (όπως επανειλημμένα έχει πει) οτιδήποτε γίνεται στην Περιφέρεια, και από την λαλίστατη κ. Νικολάκου, πρώτα να καταγγείλουν το γεγονός και να ζητήσουν να γίνει έρευνα σε βάθος και μετά να ασχοληθούν με επιμέρους θέματα. Ομως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως τους διαφεύγει η ουσία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη δημοκρατία, για τη διαφάνεια, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας και προπάντων στην καθημερινή της λειτουργία σε όλους τους χώρους εργασίας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα».

Η ΝΟΔΕ Ν.Δ.

Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Νατάσσα Κυριακοπούλου δήλωσε: «Είναι καταδικαστέο, αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρχε υποκλοπή στα τηλεφωνήματα της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας».

πηγή-eleftheriaonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ