Τρόφιμο – θάνατος στα ράφια σούπερ μάρκετ: Ανακαλείται άρον άρον συσκευασία αρακά από τον ΕΦΕΤ!

97

Ποιοι είναι το τρόφιμο θάνατος στην αγορά που ανακαλείται άρον άρον από τον ΕΦΕΤ; Μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές!

Ανησυχία στους καταναλωτές έχει προκαλέσει η προληπτική ανάκληση μίγματος κατεψυγμένων λαχανικών, το οποίο ενδέχεται να περιέχει τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes». Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται της με την εμπορική ονομασία Freshona.

Η ανάκληση από τον ΕΦΕΤ αφορά συσκευασία του ενός κιλού ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, το οποίο διακινήθηκε μέσω του βελγικού ομίλου «Greenyard NV».

Τρόφιμο - θάνατος στα ράφια σούπερ μάρκετ: Ανακαλείται άρον άρον από τον ΕΦΕΤ!

Τι προκαλεί

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το γένος Listeria περιλαμβάνει μέχρι σήμερα εννέα αναγνωρισμένα είδη. Από αυτά, πρακτικά μόνο η L. monocytogenes αποτελεί παθογόνο για τον άνθρωπο. Η μετάδοση της L. monocytogenes στον άνθρωπο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών (99%) τροφιμογενής, προκαλείται δηλαδή μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν υψηλούς πληθυσμούς L. monocytogenes.

Η μολυσματική για τον άνθρωπο δόση της L. monocytogenes παραμένει άγνωστη, ωστόσο φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με την ευπάθεια του οργανισμού, διαφέρει δηλαδή ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου προσομοιάζουν με εκείνα της ελαφριάς γαστρεντερίτιδας ή της γρίπης (febrile gastroenteritis).

Ωστόσο, σε ανθρώπους που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, η νόσος εξελίσσεται συνήθως στη σοβαρότερη μορφή της (invasive disease, listeriosis) που χαρακτηρίζεται από σηψαιμία, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αποβολές και θνητότητα περίπου 30%.

Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι έγκυες καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή παθολογικής ή ιατρογενούς αιτιολογίας, όπως διαβητικοί, ασθενείς με AIDS, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κ.α.

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ.

Σοκάρει ο ΕΦΕΤ για το νούμερο ένα τρόφιμο στην αγορά: “Μεγάλη προσοχή όταν…”

Σίγουρα τα αυγά αποτελούν το νούμερο ένα τρόφιμο σε κατανάλωση αυτές τις μέρες λόγω Πάσχα και ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί! Διαβάστε αναλυτικά…

ΠΑΣΧΑ 2019 σε λίγες μέρες, και ο ΕΦΕΤ εξέδωσε έκτακτες ανακοινώσεις και συμβουλές κατά την κατανάλωση αυγών. Οι συμβουλές αφορούν όσους καταναλωτές θα αγοράσουν αυγά. Τι πρέπει να προσέχουν.

ΠΑΣΧΑ 2019 – Τι πρέπει να προσέχετε για τα αυγά. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα και συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές, για το τι πρέπει να προσέχουν με τα αυγά που θα προμηθευτούν τις επόμενες εβδομάδες, λόγω Πάσχα. Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Μεγάλη απατεωνιά με…

undefined

ΠΑΣΧΑ 2019 – Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

1. Τα αυγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.
2. Όσον αφορά τα συσκευασμένα αυγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες :
Ονομασία πώλησης.
Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης.
Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
Κατηγορία βάρους.
Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
Τον αριθμό των αυγών ανά συσκευασία.
Κωδικός με τη μορφή ΑΑ / ΒΒ / ΚΚ / ΧΧΧ :
—ΑΑ : μέθοδος εκτροφής (0 : βιολογικά, 1 : ελευθέρας βοσκής, 2 : αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 : κλωβοστοιχίας).
—ΒΒ : χώρα προέλευσης.
—ΚΚ : κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
—ΧΧΧ : αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
3. Τα αυγά που φέρουν την ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους, ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.
4. Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις :
Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»).
Κατηγορία βάρους.
Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
Κωδικός παραγωγού.
Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.
5. Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αυγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
6. Δεν επιτρέπεται η πώληση αυγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.
7. Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
8. Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.
9. Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).
10. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.

.athensmagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ