Φραστική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας με το βλέμμα στραμμένο στο παζάρι της Βάρνας

100

Με μια φραστική «καταδίκη» των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και με την υπενθύμιση ότι η Άγκυρα έχει υποχρέωση να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, με μια διατύπωση που δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, αφ’ ενός έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» στις εξελίξεις στην περιοχή, αφ’ ετέρου άνοιξαν το δρόμο για τα παζάρια που θα πραγματοποιηθούν στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από την πλευρά της, έσπευσε να πανηγυρίσει για το Κείμενο Συμπερασμάτων, στο πλαίσιο της πολιτικής να βάζει «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες.

Περισσότερα ΕΔΩ:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι «28» στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Στα Συμπεράσματα επίσης «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκφράζεται ακόμη η «σοβαρή ανησυχία» των «28» για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία», μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μάρτη στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ρ. Τ. Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έχει κυρίως σκοπό να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της διαβόητης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, το Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται «αναγκαίος εταίρος», δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή, αποτυπώνοντας και τις ενδοαστικές διαμάχες, στο εσωτερικό της ΕΕ, όσον αφορά την θέση της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη σήκωναν ψηλά τη «δέσμευση» του προέδρου της και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο της Τουρκίας στη Συνάντηση της Βάρνας. Κάτι που δείχνει ακόμη μια φορά ότι οι δύο στρατιωτικοί έχουν μετατραπεί σε πιόνια στα επικίνδυνα παζάρια των αστικών τάξεων της περιοχής και ευρύτερα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ