120 δόσεις και για τα ταμεία…

69

 Τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα περιλαμβάνει ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών επί του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ εμφορείται από «ταξικό πρόσημο», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη, και προσέθεσε ότι μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις αφορούν μεταξύ άλλων, στην ελάχιστη δόση η οποία μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 ευρώ και το επιτόκιο το οποίο περιορίζεται στο 3% από 5%. Αναστέλλονται επίσης οι κατασχέσεις και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων για τους συνεπείς οφειλέτες.

Οι 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις

Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις 120 δόσεις προβλέπεται:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις
– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις
– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 μηνιαίες δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ