Ανοιχτά παζάρια…

82

Πολύ ενθαρρυντική» χαρακτήρισαν τα κυβερνητικά στελέχη την «ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα», με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Πρόκειται για μέτρα – ευχολόγια, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, με τα οποία, σε αντίθεση με τα παχιά λόγια της σημερινής αλλά και της χτεσινής κυβέρνησης, η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι διατηρεί ολοζώντανο το παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» της, την αστική τάξη της Τουρκίας, με σταθερή κατεύθυνση τα σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν και τα αναμενόμενα μέτρα από τις ΗΠΑ για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμες» στη φάση αυτή κυρώσεις, παραπέμποντας στο συνολικότερο παζάρι με την Τουρκία και στην προσπάθεια να διατηρηθεί η γειτονική χώρα στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα βεβαίως ανταλλάγματα.

Όλα αυτά ενώ η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου, το 40% της οποίας παραμένει υπό κατοχή, δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη παραβλέποντας ακόμα και την επήρεια της Κρήτης, θέτει ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διχοτομική λύση του Κυπριακού τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου, με δυο λόγια επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και τις θέσεις της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία για τα συμφέροντά της επιδιώκει την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη, την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά είναι αυτή που διαμορφώνει το έδαφος και νομιμοποιεί την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Δρομολογεί συνολικά επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις, είτε στην περίπτωση που η πλάστιγγα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γείρει προς την πλευρά ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού, με τα αντίστοιχα πάντα ανταλλάγματα, είτε οδηγηθεί σε παραπέρα όξυνση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, πραγματοποιείται σήμερα και η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, προκειμένου – σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη – «να πάρουμε την ήδη ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας και να την ανεβάσουμε στο επόμενο επίπεδο».

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα καλό δεν προμηνύεται για το λαό από το «επόμενο επίπεδο» στο οποίο περνάνε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, όπως και η εμπλοκή της χώρας σε αυτά, με τη «διακομματική συναίνεση» όλων ανεξαιρέτως των αστικών κομμάτων.

Οι εξελίξεις απαιτούν από το λαό επαγρύπνηση, ετοιμότητα, δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ