Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνει τη δική του πρόβλεψει για τον καιρό και σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να μας ξεγελούν οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ήλιος των τελευταίων ημερών, αφού έρχεται βαρυχειμωνιά από την Τετάρτη.

Αναλυτικά η πρόβλεψη:

Με ανοιξιάτικες διαθέσεις κάνει ποδαρικό στη χώρα μας ο Φεβρουάριος, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να προσεγγίζουν τους 17 με 18 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές και τους ανέμους να μην προβληματίζουν, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Στο ίδιο καιρικό μοτίβο αναμένεται να κυλήσουν και τα πρώτα 24ωρα της νέας εβδομάδας, με τον υδράργυρο μάλιστα να σημειώνει νέα μικρή άνοδο.

Αναλυτικά ο καιρός στην Κόρινθο 

 

 

Δεν θα πρέπει όμως να μας ξεγελάσει αυτή η εξέλιξη μιας και σύντομα ο καιρός θα μας οδηγήσει στο άλλο άκρο, πηγαίνοντάς μας στην κυριολεξία στον βαρύ Χειμώνα! Μέσα σε λίγες ώρες η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά της τάξης των 12 ή και 15 βαθμών κελσίου, βάζοντας τη χώρα κυριολεκτικά στην κατάψυξη. Αιτία για τα παραπάνω, η μετατόπιση πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια της Ευρώπης, νοτιότερα.

Ο αντικυκλώνας που εδώ και ημέρες καλύπτει τα νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης και που εκτείνεται μέχρι και την χώρα μας, θα ισχυροποιηθεί και θα κινηθεί βορειότερα, δίνοντας την ευκαιρία στα βαρομετρικά χαμηλά από την βόρεια Ευρώπη να “ξεγλιστρήσουν” στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και σε συνδυασμό με την διαφορά πίεσης ή γεωδυναμικών υψών καθ ύψος στην ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί, να οδηγηθούμε σε ισχυρή ροή ψύχους προς μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.

Καθώς αυτή η ροή ψύχους θα επηρεάσει νοτιότερες χώρες, θα προκαλέσει μια βίαη σύγκρουση ψυχρών και θερμών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στη θάλασσα της Αδριατικής κατά την διάρκεια της Τρίτης. Το βαρομετρικό χαμηλό καθώς θα μετατοπιστεί νοτιοανατολικότερα θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες (με έμφαση θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές), οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, που πολύ πιθανό να οδηγήσουν και σε απαγορευτικό απόπλου, αλλά και τα χιόνια όχι μόνο στα βουνά μας αλλά ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ίσως ακόμα και μέσα σε πόλεις!

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί την Τρίτη στην Αδριατική, θα δημιουργήσει από πίσω δευτερεύουσα ύφεση πιθανόν στο κεντρικό – νότιο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας με βαρύ Χειμωνιάτικο καιρό, όπου ίσως στη βόρεια Ελλάδα να συναντήσουμε ελάχιστες θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν ακόμα και τους -12 με -15 βαθμούς κελσίου, ενώ σε ότι αφορά τα φαινόμενα (βροχές – χιόνια) αυτά φαίνεται να απασχολούν περισσότερο την ανατολική και νότια χώρα.

Είναι δύσκολο ακόμα να σχηματίσουμε σαφή εικόνα των περιοχών που θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις, μιας και δεν έχει ξεκαθαρίσει τόσο η τροχιά όσο και οι περιοχές που θα σχηματιστούν τα βαρομετρικά χαμηλά μιας και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα απόκλιση να παρουσιαστεί είτε στη μία είτε στην άλλη παράμετρο, μπορεί να αλλάξουν πολλά στην εξέλιξη του καιρού.

 

 

madata.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *