‘Εκθετος ο Μητσοτάκης: Η Ιερά Σύνοδος ζητά rapid tests από τους πιστούς, οι επιστήμονες επιτίθενται στην κυβέρνηση

23

Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση για το θέμα των εκκλησιών μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για test σε πιστούς και ιερείς – Αθηνά Λινού, Νίκος Καπραβέλος, Χαράλαμπος Γώγος και Στέλιος Λουκίδης ζητούν να μην την εξαιρεθούν οι εκκλησίες από το rapid test στους ανεμβολίαστους

Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εκκλησίες από τα νέα μέτρα δίνοντας το πράσινο φως στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν στους ναούς χωρίς να έχουν υποβληθεί σε rapid test έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των επιστημόνων, την ώρα που η εκκλησία αδειάζει μεγαλοπρεπώς τον πρωθυπουργό και… προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν και τονίζει επίσης την υποχρέωση των κληρικών να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που δόθηκε σήμερα (4/11/21) στη δημοσιότητα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πραγματοποιούν rapid test προτού μεταβούν σε κάποιον λατρευτικό χώρο, κάνοντας, παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή μοριακά).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την τροπολογία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια rapid test έξω από τους ναούς προς τους ανεμβολίαστους πολίτες. Πρωτοβουλία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτίμησε να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ειρωνείες και αναφέροντας «ίσως ο κ.Τσίπρας δεν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας».

Κυβερνητικές διαρροές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου έρχεται σε επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια ρελάνς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην φανεί ότι το Μαξίμου προβαίνει σε μια ακόμη επική κωλοτούμπα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί αστείες δικαιολογίες για την… ανάγκη κάποιου να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία, ώστε να επιχειρηματολογήσει υπέρ του γεγονότος ότι οι ναοί μένουν εκτός της υποχρέωσης rapid test για ανεμβολίαστους, οι ειδικοί εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Μιλώντας στο Mega η Αθηνά Λινού τόνισε ότι ένας ναός «όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος» δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους κλειστούς χώρους και να υπάρχει ισότητα.

Η Αθηνά Λινού επεσήμανε ότι ένας ναός όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον κορωνοϊό. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι «Σε όλους τους χώρους ιδιαίτερα στους κλειστούς πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει ισότητα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε τις δικές του αντιρρήσεις διερωτώμενος για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα νέα μέτρα, ενώ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των πιστών είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.

Παράλληλα, ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας, ανέφερε ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Πιο προσεκτικός στην τοποθέτησή του ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε εμμέσως τις ενστάσεις του, καλώντας τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν πάνε στην εκκλησία και να μην βγάζουν τη μάσκα ούτε για να φιλήσουν τις εικόνες.

Επίσης ο κ. Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, επισήμανε μέσω της ΕΡΤ ότι «οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί και να γίνουν έστω δειγματοληπτικά ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς».