Αλλάζουν όλα στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

130

Αλλάζουν όλα στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς θα πάψουν να συνδέονται με το εισόδημα και ο τρόπος υπολογισμού θα γίνει δικαιότερος.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι έτοιμη να λύσει μία μεγάλη στρέβλωση του νόμου Κατρούγκαλου, που είχε επισημανθεί από ειδικούς στον χώρο της ασφάλισης ήταν ότι συνέδεε τις εισφορές με το εισόδημα παρά τη θηριώδη φοροδιαφυγή.

Έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε έναν επιπλέον λόγο να φοροδιαφεύγει, αφού εκτός από χαμηλότερο φόρο, θα πλήρωνε και χαμηλότερη εισφορά. Είναι ενδεικτικό ότι το 85% των επαγγελματιών πληρώνει σήμερα την κατώτατη εισφορά.

«Δεν ήξερα το μέγεθος. Χάθηκαν 500 εκ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές λόγω ακριβώς αυτού του στοιχείου. Εμείς εξετάζουμε έναν διαφορετικό τρόπο που να μη σχετίζεται με το εισόδημα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι «δε θα επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα των κλάσεων», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή θα γίνει όταν έρθει συνολικά το νέο ασφαλιστικό, κάτι που θα συμβεί όταν βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τον νόμο Κατρούγκαλου και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει ο Γιάννης Βρούτσης θα είναι και η δομή του νόμου Κατρούγκαλου. Θα συνεχίσει να υπάρχει εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, όμως στην ανταποδοτική θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού σήμερα ευνοούνται όσοι έχουν δουλέψει λίγα χρόνια και αδικούνται όσοι έχουν κολλήσει πολλά ένσημα.

«Θα αλλάξουμε τους συντελεστές αναπλήρωσης έτσι ώστε κάποιος μετά τα 20 με 25 χρόνια να έχει κίνητρα να μείνει στη δουλειά. Σήμερα το σύστημα δεν είναι δίκαιο» κατέληξε ο Γιάννης Βρούτσης.

 

madata.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ