Αλλαγή στο Facebook: Ποιους θα «ρωτάει» πριν ανεβάσουν κάτι

130

Το Facebook λανσάρει το «Υouth Portal» για τους έφηβους που τους χαρακτηρίζουν «εφηβικά» πράγματα, όπως τα emoji, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα παλιομοδίτικα blogs.

H εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την νέα της νεανική πύλη ως έναν καλό πόρο πληροφοριών για τη νεολαία, με μια μεγάλη δόση οδηγιών για την ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν μια μεγάλη και καλύτερη εμπειρία του Facebook.

Είναι αλήθεια: το Facebook είναι ήδη πολύ δημοφιλές στους γονείς που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να σώσουν τα παιδιά τους από τη φρίκη των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Είναι, επίσης, αλήθεια ότι η εταιρεία προσπάθησε πολλές φορές να κερδίσει νεότερους χρήστες, αλλά χωρίς επιτυχία. Και η τελευταία της προσπάθεια, σε συνδυασμό με την απόφασή της να αποκαλεί τους νέους «νεαρούς», μοιάζει σαν ένα ακόμη λάθος.

Ουσιαστικά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια λίστα οδηγών, η οποία περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου ή να σκεφτείτε ποιους θέλετε να κρατήσετε στη λίστα των φίλων σας, με tips όπως «αλλάξτε την κλειδαριά σας κάθε τόσο» ή «μην αφήνετε ξένους να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς και την παρέα σας».

Σε κάποιο άλλο σημείο συμβουλεύει «Πριν κάνετε μια δημόσια ανάρτηση, ρωτήστε τον εαυτό σας: Θα νιώθω άνετα να το διαβάσω δυνατά στους γονείς και τους παππούδες μου;». Οπότε, όλο αυτό δεν είναι κάτι άλλο από κατευθυντήριες γραμμές για οποιονδήποτε χρήστη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, απλά εδώ, όλα είναι ζωγραφισμένα με φωτεινά χρώματα και σχέδια.

Το Facebook περιγράφει το νέο του εφηβικό portal ως «οδηγό για όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Facebook» και θεωρεί ότι μέσω του portal οι έφηβοι θα μπορούν να «βρουν τους δικούς τους ανθρώπους, να συνδεθούν καλύτερα με όλα όσα τους ενδιαφέρουν και να δημιουργήσουν cool καταστάσεις».

Το Youth Portal περιλαμβάνει επίσης ένα Teen Blog, γεμάτο από εκείνα τα πράγματα που οι έφηβοι έχουν ακούσει τους μεγαλύτερους να αποκαλούν «blog posts». Πρόκειται για αναρτήσεις που έχουν γράψει έφηβοι από όλο τον κόσμο και καλύπτουν θέματα όπως η αυτοεκτίμηση και ο κοινωνικός ακτιβισμός, σημαντικά θέματα και τα δύο για την Gen Z.

Και κάπως έτσι, ενώ η νεανική πλατφόρμα του Facebook είναι γεμάτη από πόρους και άρθρα που έγραψαν νέοι για τους νέους, το εγχείρημα μπορεί να μοιάζει σαν μια σοβαρή απόπειρα του κοινωνικού δικτύου να εξασφαλίσει ότι οι νεότεροι χρήστες της δεν πέφτουν θύματα των καταχρήσεων που επέτρεψε τόσα χρόνια στους πιο μεγάλους (και έμπειρους) χρήστες του. Αλλά τελικά, μετά από τόση φασαρία και αρνητικό θόρυβο, ίσως όλο αυτό να μοιάζει σωστό μόνο για ησυχάσει λίγο τα πνεύματα των επικριτών του.

Πηγή: www.lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ