Αμερικανικές κυρώσεις σε τέσσερις ναυτιλιακές, ανάμεσά τους και μία ελληνική

112
An oil tanker is seen off the port of Bandar Abbas, southern Iran, on July 2, 2012. Iran has come up with several methods to foil the European insurance embargo on ships loaded with its crude, a sanction which may harm its vital exports as much as the EU oil embargo itself. AFP PHOTO/ATTA KENARE (Photo credit should read ATTA KENARE/AFP/GettyImages)

Κυρώσεις κατά τεσσάρων ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες κατηγορούνται ότι μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, παρά τις απαγορεύσεις, επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ανάμεσά τους είναι και μία εταιρεία με βάση την Ελλάδα.

Οι Afranav Maritime Ltd, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd με έδρα τα νησιά Μάρσαλ και η Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα έχουν τάνκερ που έσπασαν τις κυρώσεις κατά το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Το Seahero (Adamant Maritime Ltd) φαίνεται να έχει ναυλωθεί προς το παρόν από τη Chevron, και μεταφέρει αμερικανικό αργό στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού. Το τάνκερ έχει καταχωρήσει το Ningbao της Κίνας ως τον τρέχοντα προορισμό του με βάση τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων Fleetmon.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το Chios I (SEACOMBER LTD) βρίσκεται ανοικτά της Ιταλίας εν πλω από το Ταράντο στο Μιλάτσο. Το Athens Voyager (AFRANAV MARITIME LTD) απέπλευσε από το λιμάνι Fujuairah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κατευθύνεται στο Κανάλι του Σουέζ. Και το Voyager I (SANIBEL SHIPTRADE LTD) έχει αγκυροβολήσει ανοικτά της Μαλαισίας, έχοντας φτάσει εκεί από την Καραϊβική.

«Οι εταιρείες αυτές μετέφεραν πετρέλαιο που είναι κλεμμένο από τον λαό της Βενεζουέλας» ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, με την κίνηση αυτή να αποτελεί ακόμη ένα κεφάλαιο στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Χόρχε Αρεάσα, κατηγόρησε τον Μάικ Πομπέο για «εγκληματική εμμονή» με τη χώρα του, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική απαγόρευση θα φέρει προβλήματα στην εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela, λίγο αφότου οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακήρυξαν τον Νικολάς Μαδούρο σφετεριστή της προεδρίας της χώρας.

Ο Μαδούρο, πάντως, παραμένει ακόμη στην εξουσία, μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να τον ανατρέψουν.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές κυρώσεις είναι  σε συνέχεια εκείνων που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κατά δύο μονάδων της ρωσικής Rosneft, που ήταν ο βασικός μεσάζοντας για τη διακίνηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ