Απάνθρωπος συμβιβασμός για το Προσφυγικό, μετά από πολύωρο παζάρι

125

Σε συμβιβασμό για τη διαχείριση του Προσφυγικού -στη βάση της έντασης της καταστολής και του εγκλωβισμού- κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ, έπειτα από ένα άθλιο παζάρι στις πλάτες των ξεριζωμένων.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, και αφού η Ιταλία είχε μπλοκάρει τα αρχικά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με τις έως τώρα πληροφορίες, ο συμβιβασμός προβλέπει τη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου, σε εθελοντική βάση, εντός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός τρίτων χωρών όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. Επίσης, θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την επιστροφή τους, καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση σε χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου.

Χαρακτηριστικό της βαρβαρότητας της απόφασης είναι ότι αυτή η «νέα προσέγγιση» -όπως χαρακτηρίζεται- της δημιουργίας «στρατοπέδων συγκέντρωσης» σε χώρες εκτος της ΕΕ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλωτές πλατφόρμες αποβίβασης για όσους διασώζονται στη θάλασα, δηλαδή δεν θα αφήνουν τους κατατρεγμένους ούτε καν να πατάνε στο έδαφος.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Κόντε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως «ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της». Επίσης, τόνισε πως η Ρώμη θα λάβει αργότερα αποφάσεις για το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε πως «είναι καλό σημάδι» ότι υπήρξε συμφωνία για ένα κοινό κείμενο. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε πάντως.

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, εξυμνώντας την περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» που φέρνει μεγαλύτερο κυνήγι κατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της φτώχειας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ