Αποκάλυψη: Αυτή είναι η ταυτότητα του πιο θρυλικού αιδοίου στην ιστορία

188

Μια ιστορική ανακρίβεια δεκαετιών, αποκαταστάθηκε. Ποια ήταν τελικά το μοντέλο του Gustave Courbet στο έργο του “L’Origine du monde”, που προκαλεί ακόμη και σήμερα αντιδράσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της τέχνης, φαίνεται πως λύθηκε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του μοντέλου που είχε ποζάρει για το σημαδιακό έργο του Gustave Courbet, L’Origine du monde, το οποίο δημιουργήθηκε το 1866.

Οι ειδικοί λένε πως είναι κατά 99% σίγουροι πως η κοπέλα που πόζαρε ήταν η μπαλαρίνα από το Παρίσι, Constance Queniaux.

Το έργο κατάφερε να προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και σήμερα, καθώς το 2011 το Facebook είχε διαγράψει φωτογραφίες που το απεικόνιζαν θεωρώντας πως παραβιάζει τους όρους του. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να απολογηθεί, διευκρινίζοντας πως η απεικόνιση του γυμνού σε έργα τέχνης, θα επιτρέπεται.

Το έργο του Gustave Courbet's (1866)
Το έργο του Gustave Courbet’s (1866) “The Origin of the World”  ASSOCIATED PRESS

Για δεκαετίες οι ειδικοί πίστευαν πως το μοντέλο που εικονίζεται ήταν η Ιρλανδή σύντροφος του ζωγράφου, ονόματι Joanna Hiffernan. Αμφιβολίες εγείρονταν καθώς το σκουρόχρωμα ηβικό τρίχωμα στον πίνακα δεν αντιστοιχούσε με τα κόκκινα μαλλιά που φέρεται να είχε η Hiffernan.

Η έρευνα του Γάλλου ιστορικού Claude Schopp, εστίασε σε έγγραφα της αλληλογραφίας του γιου του Αλέξανδρου Δουμά με τη γαλλίδα συγγραφέα George Sand, τα οποία αναφέρουν πως στο έργο απεικονίζεται η χορεύτρια της Όπερα του Παρισιού.

Την εποχή εκείνη, η Queniaux ήταν ερωμένη του οθωμανού διπλωμάτη Halil Şerif Pasha.

Το έργο του Gustave Courbet's (1866)
Το έργο του Gustave Courbet’s (1866) “The Origin of the World”  AP

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο διπλωμάτης είχε αναθέσει στον ζωγράφο να δημιουργήσει το έργο αυτό το οποίο θα έπαιρνε θέση στη συλλογή του με πίνακες ερωτικού περιεχομένου.

Ο Schopp παρουσίασε την έρευνά του στην επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας της Γαλλικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Sylvie Aubenas, η οποία αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του.

H βιβλιοθήκη κατέχει κι άλλα πορτρέτα και φωτογραφίες της χορεύτριας και οι ερευνητές μπόρεσαν να ταιριάξουν το χρώμα των μαλλιών της με το ηβικό τρίχωμα.

Η Aubenas δήλωσε ότι το μυστικό της ταυτότητας του μοντέλου ήταν γνωστό αλλά αποσιωπήθηκε εκουσίως μιας και η Queniaux ανήλθε κοινωνικά, ασχολήθηκε με την ψυχαγωγία και ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση.

Το έργο

“Η Προέλευση του κόσμου” αναφέρεται στη διπλή φύση του γυναικείου σώματος: από τη μία πλευρά, το αντικείμενο της σεξουαλικής επιθυμίας και το σημείο εισόδου για ζευγάρωμα, από την άλλη πλευρά, στην έξοδο κατά τη γέννηση, το σημείο από το οποίο ένα παιδί βλέπει για πρώτη φορά ένα κόσμο στον οποίο ανήκει. Σε μια μεταφορική έννοια, η εικόνα συμβολίζει την προέλευση της ύπαρξης, την εικόνα και την αντίληψη του ανθρώπινου κόσμου.

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η ταυτότητα του πιο θρυλικού αιδοίου στην ιστορία

Τελευταίος ιδιοκτήτης του πίνακα ήταν ο ψυχαναλυτής Ζακ Λακάν που τον αγόρασε (1955) σε δημοπρασία για 1,5 εκατομμύριο γαλλικά φράγκα. Μετά το θάνατό του, το 1981, το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευθέτησε τον φόρο κληρονομιάς με ειδικό νομοσχέδιο, μέσω της αγοράς του συγκεκριμένου πίνακα, μια πράξη που ολοκληρώθηκε το 1995. Έκτοτε ο πίνακας αυτός ανήκει και εκτίθεται στο Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay).

Τον Φεβρουάριο του 1994, το μυθιστόρημα Perpétuelles (λατρείες) του Ζακ Ανρίκ (Jacques Henric), που είχε ως εξώφυλλο τον πίνακα “L’Origine du monde” είχε ως αποτέλεσμα συχνές επισκέψεις της αστυνομίας σε γαλλικά βιβλιοπωλεία για να αποσύρουν το μυθιστόρημα από τις βιτρίνες τους.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2009 παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε και στην Πορτογαλία, όταν η αστυνομία κατάσχεσε τα βιβλία της Catherine Brellap, που χρησιμοποίησε το θέμα του πίνακα ως εξώφυλλο του βιβλίου της.

Πηγή: Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ