Αποκάλυψη: Και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε δεχθεί το Μακεδονία για την FYROM – Δείτε τα έγγραφα

105
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε στη δημοσιότητα -όπως είχε «απειλήσει»- τα απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ, για τα οποία ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου να αποχαρακτηριστούν.

Με βάση τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς και τα έγγραφα που κατέθεσε, η Νέα Δημοκρατία διαπραγματευόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ενώ δεχόταν το erga omnes μόνο για διεθνή  χρήση και όχι για εσωτερική.

Δείτε τα έγγραφα:

“Ναι κάνουμε συμβιβασμο” ομολόγησε ο Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της Βουλής υποστηρίζοντας πως είναι ο μόνος τρόπος σε καιρό ειρήνης παρά μόνο αν μία χώρα έχει κερδίσει πόλεμο. “Έχετε κάνει σοβαρές διαπραγματεύσεις ή ισχύει αυτό που λέει ο αντιπρόεδρος σας ότι κάνατε πλακίτσα;” διερωτήθηκε εξηγώντας πως η διαπραγμάτευση έγινε πακέτο και όχι σημείο σημείο αλλά πάντα στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήδη από το 1913.
“Όλοι θέλετε να λυθεί αλλά το κρυβετε για να μας τα χώνετε” υποστήριξε κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι παράρτημα του Ιβάνοφ χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία του “τα παραδίδετε όλα”. “Στη χώρα υπάρχουν δύο στρατόπεδα: το δικό σας που δημιούργησε τα προβλήματα και το δικό μας που τα λύνει. Μου πρότειναν να αφήσω τα ζητήματα σε εκκρεμότητα για να μην δεχθώ κριτική” τόνισε.
“Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε 10 χρόνια με 7 υπουργούς αλλά μέχρι σήμερα δεν μας λένε την λύση που προκρίνουν” σημείωσε και αναρωτήθηκε γιατί δεν έδωσε το κόμμα της αντιπολίτευσης την λίστα με τα ονόματα που είχε καταλήξει. Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι διαπραγματευόταν το όνομα “Μακεδονία – Σκόπια” και μάλιστα όχι erga omnes συμπληρώνοντας πως σε μια τετοια περίπτωση αυτονόητο είναι πως οι κάτοικοι θα λέγονταν Μακεδόνες.
Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στην βουλή: τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν Βαρντάσκι Μασεντόνια που απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές, το Ανω Μακεδονία που δεν επιλέχθηκε επίσης. Επίσης απορρίφθηκε το Σκόπια – Μακεδονία με αποτέλεσμα να μείνει μόνο το Βόρεια Μακεδονία. “Είναι αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πως θα μπορούσε να είναι η λύση που αναζητούμε και που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποστηρίξει πως είναι καταλληλότερο για δεν επιτρέπει συγχύσεις. Το 2007 απάντησε η υπουργός τότε στον κ. Νίμιτς όταν ρωτήθηκε πως άξιζε να συνεχιστεί η προσπάθεια για το όνομα Βόρεια Μακεδονία” υποστήριξε ο Ν. Κοτζιάς δείχνοντας την Ντόρα Μπακογιάννη. “Μόλις πήραμε αυτά που σας ενοχλούσαν (όνομα αεροδρομίου, άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου και λεωφόρος) τότε έπαψαν να σας ενοχλούν γιατί τα κάναμε εμείς” συμπλήρωσε.
Υποστήριξε δε πως σε άλλη στιγμή των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά απέρριψε πρόταση που υποστήριζε επί τρια χρόνια διότι ήταν προεκλογική περίοδος.
Επίσης τόνισε πως η συμφωνία δεν προβλέπει εθνότητα αλλά ιθαγένεια κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως εκείνη δίνει όπλα στην άλλη πλευρά με τα όσα λάθος υποστηρίζει.
“Η απόφαση του ΟΗΕ το 2001 που έλεγε ότι είναι πολίτες Μακεδονές – κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε;- τα διαβατήρια που λένε Μακεδόνες;” αναρωτήθηκε ενώ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σχολιάζοντας πως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι είναι δικαιώμα τους να κάνουν ότι θέλουν μέσα στη χώρα τους αλλά δεν αποδεχόμαστε την μειονότητα. Επικαλέστηκε και αντίστοιχη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα όσα θα γίνονταν στο εσωτερικό της χώρας.
“Το 1954 η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε με βάση παλαιότερη συμφωνία. Η αριστερά τότε ήταν στην παρανομία, εσεις κυβερνούσατε” συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά και στον Αβέρωφ ρωτώντας προς τα έδρανα της ΝΔ αν τον έχουν καταδικάσει. “Το 1977 η γλώσσα αυτή αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το 1992-1994 στον διεθνή οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά! Σας πιάσαμε να αντιγράφετε και φωνάζετε!” τόνισε.
Όσον αφορά το erga omnes υποστήριξε πως έγινε αποδεκτή σύνθετη ονομασία μόνο για το εξωτερικό των Σκοπίων ήδη από το 1994 και όχι στο εσωτερικό της χώρας. “Ήταν για πάσα διεθνή χρήση και όχι για πάσα χρήση” εξήγησε.
“Κάποιοι έχουν μπερδέψει το όνομα με τον επιθετικό προσδιορισμό. Το erga omnes αφορά το όνομα και όχι τον επιθετικό προσδιορισμό” διευκρίνησε.
“Πότε γίνονται μέλος του ΝΑΤΟ; Μόνο όταν έχουν ικανοποιήσει όσα απαιτεί η Ελλάδα βάση της συμφωνίας” υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγορόντας την ότι ποτέ δεν ζητήθηκε συνταγματική αναθεώρηση στο παρελθόν.
Εντύπωση προκάλεσε και σημείο μυστικής διπλωματίας όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετούσε όνομα το οποίο και θα υποχρέωνε την ελληνική πλευρά να το αποδεκτεί έτσι ώστε να μην αναλάβει εκείνη η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
iapopsi.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ