Και να! που έφτασε επιτέλους η πολυπόθητη στιγμή για να δραπετεύσεις από την πόλη και να κάνεις μια εκδρομή, ένα ταξιδάκι έστω και μόλις 3 ώρες μακριά … Μια μικρή απόδραση στη Νεμέα των οινοπαραγωγών και των ατελείωτων εκτάσεων που μοσχομυρίζουν μούστο και ζωή.

Ένα μεγάλο βήμα, μία διέξοδος από το lockdown, μία αλλαγή παραστάσεων που χρειάζεσαι για να επιστρέψει η ομορφιά στο βλέμμα.

Οι «δρόμοι του κρασιού» που χάνονται ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και τα αμπέλια του Κορινθιακού κάμπου, είναι η ιδανική εξόρμηση για τους λάτρεις του κρασιού αλλά και για όσους αναγνωρίζουν και εκτιμούν το καλό κρασί!

Η πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή, ήταν πριν από μερικά χρόνια σε μια επιστροφή από το Ναύπλιο. Ανάμεσα στους καταπράσινους αμπελώνες, ξεφύτρωναν μικρές αλλά ξακουστές οινοπαραγωγικές μονάδες, που τα κρασιά τους ταξίδευαν ήδη σε όλη τη γη.

Σε μια από αυτές, σε ένα σκοτεινό κελάρι, με ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι ανάμεσα στα καζάνια και τα βαρέλια, ήταν η παρθενική μου επαφή με την οινογνωσία.

.
.

Περίφημα μεστά κόκκινα κρασιά και ξηρά λευκά κεχριμπαρένια, με αρώματα της γης, κλεισμένα για καιρό μέσα στα σκούρα τους μπουκάλια, άνοιγαν το ένα μετά άλλο για τους απαιτητικούς ουρανίσκους όσων διέκριναν την ιδιαιτερότητα τους και μπορούσαν να εκτιμήσουν την ποιότητα τους. Ομολογώ, ότι έμενα μου πήρε λίγο χρόνο περισσότερο!

Το κτήμα Παλυβού (https://palivos.gr/visit/) είναι από τα πιο γνωστά στην περιοχή. Οι άνθρωποι που το αγαπούν και το φροντίζουν, διεξάγουν κάθε χρόνο ξεναγήσεις στο δρόμο του κρασιού, στους αμπελώνες και το οινοποιείο και αποκαλύπτουν μερικά από τα μικρά μυστικά (!) της οινοποιίας για να ξεχωρίζεις ένα καλό κρασί!

Πληροφορίες για τη διαδρομή του κρασιού, από τα αμπέλια μέχρι την εμφιάλωση του, από πραγματικούς γνώστες που μεταφέρουν την τέχνη τους στην επόμενη γενιά.

.
.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το ελληνικό κρασί και ιδιαίτερα οι παραγωγοί της Νεμέας, έχουν καταφέρει να διακριθούν παγκοσμίως και πολλές μικρές και μεγάλες μονάδες να συγκαταλέγονται πλέον στις πιο γνωστές και επιτυχημένες.

Οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού, απευθείας από τους παραγωγούς, σε εγχώριες και ξένες αγορές, επιτρέπει σε αυτές τις μονάδες να συνεχίζουν την παραγωγή καλού κρασιού.

Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να πάρεις ένα μικρό ή και μεγάλο αναμνηστικό από την περιοχή. Οι παραγγελίες καταγράφονται και αποστέλλονται σε λίγες ημέρες, για να κρατήσεις την μυρωδιά των αμπελώνων και την γεύση του κρασιού στο στόμα, έως το επόμενο ταξίδι… στη Νεμέα!

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *