Αυτά είναι τα μέλη της μαφίας των φαρμάκων…

143

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομης πώλησης φάρμακων θεραπείας του καρκίνου.

Η αποκάλυψη για τη δράση της σπείρας έχει προκαλέσει σάλο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των 21 ατόμων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα.

Η ογκώδης δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για τη δράση της σπείρας, περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων για εμπλοκή γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και για ιδιώτες και φαρμακοποιούς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, το κύκλωμα μεταπουλούσε ακριβά φάρμακα, τα οποία υπεξαιρούσε από νοσοκομεία, σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσε σε χώρες εκτός Ελλάδος.

Τα μέλη της οργάνωσης συνέχιζαν την απάτη με εικονικές εισαγωγές στο Ευγενίδειο θεραπευτήριο και συνταγογράφηση σε βιβλιάρια ασθενών. «Ήταν ένας εύκολος τρόπος να μαζεύουν βιβλιάρια ασφαλισμένων και να τους γράφουν αντικαρκινικά φάρμακα χωρίς οι άνθρωποι να τα χρειάζονται» λέει αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας που γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπόθεση.

Το κύκλωμα είχε στρατολογήσει δυο γιατρούς από το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και την Κεντρική Κλινική Αθηνών με ειδικότητες γαστρεντερολόγου και ηπατολόγου που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη χρησιμοποιούσαν τα βιβλιάρια για να εξαπατούν τα δημόσια νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ. «Τους ασφαλισμένους έπειθε συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης το οποίο υποσχόταν στα ανυποψίαστα θύματα να του δώσουν το βιβλιάριο υγείας τους για να τους εξυπηρετήσει» έλεγε αξιωματικός της αστυνομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την δικογραφία, τα αρχηγικά μέλη «καθόριζαν την τιμή αγοράς και πώλησης των φαρμάκων και διαμοίραζαν ποσοστό των κερδών στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης». Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι στις 25 έρευνες που έγιναν σε σπίτια, φαρμακείο, φαρμακαποθήκες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 609 σκευάσματα, συνολικής αξίας πάνω από 300.000 ευρώ ενώ 20 από αυτά είχαν λιανική τιμή πώλησης πάνω από 1.000 ευρώ το καθένα.

Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες ενώ στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας έλεγαν ότι «η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο και σίγουρα ο ανακριτής που χειρίζεται την δικογραφία δεν αποκλείεται να καλέσει και άλλα άτομα τις επόμενες μέρες».

Την παραδειγματική τιμωρία τους ζητεί ο ΙΣΑ

Την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τον πρόεδρό του Γιώργο Πατούλη να ζητεί «να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Επίσης, ο ΙΣΑ ζητεί ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους, όπως ορίζει ο νόμος.

Ζητεί ακόμη «να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα». «Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών, η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα» σημειώνει ο Σύλλογος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ