Αυτός ο άντρας έσωσε 669 παιδιά από το ολοκαύτωμα. Δεν γνωρίζει όμως ότι κάθονται δίπλα του…

84

Ο Nicholas Winton ήταν ένας αφανής ήρωας έως το 1988, όταν η γυναίκα του ανακάλυψε έγγραφα και λίστες με τα ονόματα 669 μικρών παιδιών, τα οποία δεν οδηγήθηκαν στα  γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά έκαναν ένα ταξίδι σωτηρίας στην Αγγλία.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι αυτός ο συνηθισμένος Βρετανός χρηματιστής, είχε οργανώσει μεθοδικά τη διάσωση εκατοντάδων παιδιών από την Τσεχία και την Σλοβακία λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Winton μετέφερε τα παιδιά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης με την κωδική ονομασία «Kindertransport». Φρόντισε να συγκεντρωθούν χρήματα και βρήκε ανάδοχες οικογένειες ώστε τα παιδιά να είναι ασφαλή.

Η πρώτη μεταφορά έγινε με αεροπλάνο από Πράγα για Λονδίνο στις 14 Μαρτίου του 1939, μία ημέρα πριν να καταλάβουν οι Γερμανοί εδάφη της Τσεχίας. Στη συνέχεια οργάνωσε άλλες επτά μεταφορές σιδηροδρομικώς για τις ακτές του Ατλαντικού και στη συνέχεια μετέφερε τα παιδιά στη Βρετανία με πλοίο δια της Μάγχης.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου τα περίμεναν οι θετοί γονείς. Η τελευταία σιδηροδρομική αποστολή παιδιών από Πράγα έγινε στις 2 Αυγούστου του 1939.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου 1939, σταμάτησε κάθε επιχείρηση διάσωσης.

Ως αποτέλεσμα των ηρωικών του προσπαθειών, σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 απόγονοι από τα  «παιδιά του Winton» σε όλο τον κόσμο. Ο Winton δεν είπε σε κανέναν για αυτά τα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Και φυσικά το κατόρθωμά του αυτό, θα είχε ξεχαστεί εάν η σύζυγός του, πενήντα χρόνια μετά, δεν είχε βρει εκείνον τον ξεχασμένο χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, με λίστες ονομάτων και φωτογραφίες διασωθέντων παιδιών. Ο Nicholas Winton στην Πράγα το 2007. Wikimedia Commons Οταν αποκαλύφθηκε η προσφορά του, ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «Βρετανό Σίντλερ».

Το 2002 ο Winton έλαβε τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα. Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC οργάνωσε μια βραδυά προς τιμήν του, όπου του επιφύλασσε μια αλησμόνητη έκπληξη! Ο ίδιος όμως, δεν γνώριζε ποιοί θα βρίσκονταν στην αίθουσα και ποιοι θα κάθονταν δίπλα του…

Βίντεο από τη συγκλονιστική συνάντηση του «Βρετανού Σίντλερ» με τα παιδιά που έσωσε στον πόλεμο.

 

 

fanpage.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ