Και ενώ υπάρχει ο μύθος ότι μόνο στην Συρία έχει πόλεμο, έρχονται αυτά τα άρθρα και τσακίζουν τα γελοία επιχειρήματα των ρατισστών
 
Αμείωτο ρέει το αίμα στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι που προσεύχονταν σήμερα σε τζαμί σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί μέσα στον χώρο λατρείας σε περιοχή της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Το νέο μακελειό ήρθε μόλις μια μέρα μετά από την ανακοίνωση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων ανήλθε σε «πρωτοφανές» επίπεδο το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για «απολύτως απαράδεκτη» βία.
Συνολικά 1.174 άμαχοι σκοτώθηκαν και 3.139 τραυματίστηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου και 30ης Σεπτεμβρίου, μια αύξηση 42% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, καταγράφει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Manua) στην τριμηνιαία έκθεσή της.
«Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων που έχει καταγραφεί σε ένα μόνο τρίμηνο», από το 2009 όταν ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά συστηματικά τις ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με τη Manua.
Ο Ιούλιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας των τελευταίων ετών, με 425 θανάτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι βιαιότητες που πλήττουν τους άμαχους αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο “παρότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν σημείωναν πρόοδο στη Ντόχα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο”, σύμφωνα με τη Manua.
Οι συνομιλίες αυτές, στόχος των οποίων ήταν αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις των ανταρτών για την ασφάλεια, διακόπηκαν ξαφνικά στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Manua κατέγραψε 2.563 θανάτους αμάχων, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (41%) είναι γυναίκες (261 νεκρές) και κυρίως παιδιά (631 νεκρά) όπως και σχεδόν 5.700 τραυματίες.
Η φετινή χρονιά σφραγίστηκε από μια αιματηρή προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου και από μια συνέχιση των μαχών μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Το «επίπεδο των βιαιοτήτων που συνδέονταν με τις εκλογές παρέμεινε σχετικά χαμηλό τους μήνες που οδήγησαν στην ημέρα των εκλογών, σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018», παρατήρησε η Manua. Ωστόσο δύο επιθέσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν τον θάνατο 51 ανθρώπων.
Οι Ταλιμπάν, που είχαν ορκιστεί να εμποδίσουν την ψηφοφορία, ευθύνονται για το 95% των 277 θυμάτων μεταξύ των αμάχων, (εκ των οποίων 28 νεκροί) που καταγράφηκαν την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ.
anemos antistasis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *