Βασίλης Νανόπουλος : για την καθαριότητα στο δήμο κορινθίων

84

Βασίλης Νανόπουλος: Χωλαίνει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κορινθίων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

 

Κατά την επίσκεψητης 19ης Ιουνίου στον τομέακαθαριότητας του δήμου Κορινθίων και μετά τις συζητήσειςπου είχα με τον αρμόδιοαντιδήμαρχοΧρήστο Μελέτη, αλλά και εργαζομένους του δήμου

εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα στον ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων που χρειάζονται άμεση επίλυση.

 

Ενδεικτικάαναφέρονται:

 1. Η αναγκαιότητα επισκευής πολλών κάδων απορριμμάτων και η αγοράνέων,που θα χρησιμοποιηθούν στην κομποστοποίηση.
 2. Οι μπλε κλάδοι για ανακύκλωση που αγοράστηκαν πρόσφατα, δεν έχουν ποδομοχλούς (!) και δεν θα εξυπηρετούν τους δημότες.
 3. Οι κάδοι έχουν να πλυθούνπολλάχρόνια,γιατί τα δυο οχήματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό είναι σε αδράνεια.
 4. Δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από το πόσοι τόνοι σκουπίδιασυλλέγονται κάθε χρόνο. Ο κ. Μελέτης υποσχέθηκε να προχωρήσει σε ενδεικτική μέτρηση για 1-2 εβδομάδες, ώστε να υπάρξει αναγωγή σε ετήσιαβάση. Είναι προφανές ότι χωρίςακριβή στοιχεία δεν θαμπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός.
 5. Το σύστημαGPSγια τη διαχείριση των οχημάτων δεν λειτουργεί σωστά.
 6. Δεν υπάρχειφύλακας στο εργοτάξιο, ούτε φύλαξη με κάμερες ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της περιουσίας του δήμου.
 7. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε μέσα ατομικής προστασίας για να κάνουν γρήγορα άνετα και –κυρίως- με ασφάλεια τη δουλειάτους.
 8. Ενδεικτικά αναφέρω τουςοδοκαθαριστές που δεν έχουν καρότσια.
 9. Ζήτημα επίσης δημιουργεί η απουσία πλαισίου περιγραφής εργασίας και η απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης.
 10. Η σύμβαση με το ΚΔΑΥ Τρίπολης προβλέπει επιστροφή υπολοίπου 30% άσχετα με την ποιότητα της ποσότητας που αποστέλλεταιεκεί. Αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο.
 11. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη θέση μηχανικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε με την γνώση του να βελτιώσει την κατάσταση.
 12. Δεν υπάρχει σχέδιο διαλογής στην πηγή, ενημέρωση των δημοτών για την μείωση των αποβλήτων και τον διαχωρισμό τους στο σπίτιή την επιχείρηση.  Μόνο με τη διαλογή στην πηγήμπορούμε να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δίνονται για κεντρικήδιαχείρισηκαι κατά συνέπεια να μειώσουμε το κόστος στα δημοτικάτέλη και τις επιπλώσεις στο περιβάλλον.

 

Το πρόσφατοπετυχημένοπαράδειγμα της εθνικήςπροσπάθειας για τη μείωση της πλαστικής σακούλαςπου κατάφερενα μειώσει κατά 50% το είδος αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της greenpeaceπρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν πρέπει να δώσουμε σε κεντρική διαχείριση-όταν υλοποιηθεί- ούτε ένα κιλό σκουπίδια παραπάνω από εκείνο που προβλέπει η ρήτρα ελάχιστης  εγγυημένης ποσότητας και πρέπει να κινηθεί ο δήμοςάμεσα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα τοπικής διαχείρισης που ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιοπριν από  πολύ καιρό

.Δείτε το βιντεο 

Βασίλης Νανόπουλος

Επικεφαλής του συνδυασμού Συμμαχία Πολιτών και της μείζονος μειοψηφίας του δήμου  Κορίνθου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here