«Βουτιά» σε χαμηλό 20 ετών η τιμή του αργού πετρελαίου…αυτός είναι ο εφιάλτης “κοροναϊος”του πλανήτη

25
epa05113622 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA, 20 January 2016. The Dow Jones industrial average lost nearly 300 points in early trading in reaction to a drop in the price of oil, among other factors. EPA/JUSTIN LANE

«Βουτιά» σε χαμηλό 20 ετών κάνει η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «βουλιάξει», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Ιστορική βουτιά της τιμής σε επίπεδα 1999

Σήμερα, Δευτέρα, εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στην αγορά πετρελαίου, με τους επενδυτές να έχουν βάλει στο στόχαστρο το αμερικανικό ελαφρύ αργό CL (WTI), καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αυξάνονται σε μία περίοδο που η πανδημία του νέου κοροναϊού βυθίζει τη ζήτηση.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού βουλιάζει σε επίπεδα κάτω από τα τα 15 δολάρια το βαρέλι, ήδη από το πρώτο στάδιο των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η τιμή ανά βαρέλι του West Texas Intermediate (WTI) κατρακύλησε κατά 18,7% στα 14,84 δολάρια ανά μονάδα στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία.

Αργότερα οι απώλειες διευρύνθηκαν. Στις 13:50 ώρα Ελλάδος η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κάνει βουτιά 29% στα 13,05 δολάρια το βαρέλι, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι χώροι αποθήκευσης θα γεμίσουν ασφυκτικά και η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα θα καταρρεύσει.

Πιέσεις, αν και κατά πολύ μικρότερες, δέχεται και το μπρεντ. Η τιμή του υποχωρεί 3,53% στα 27,09 δολάρια το βαρέλι. Επιστρέφουν ωστόσο και για αυτό τα σενάρια που το θέλουν να πέφτει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι όσο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες θα βυθίζονται σε πιο επώδυνη ύφεση.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ δεν ανέκοψαν την κατρακύλα

Πριν από λίγο καιρό τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά περίπου 10%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μαχαίρι στην παγκόσμια παραγωγή, που έχει συμφωνηθεί ποτέ. Ωστόσο ούτε αυτό κρίθηκε ικανό να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι φόβοι είναι εξαιρετικά έντονοι στις ΗΠΑ, που ως επίκεντρο πλέον της πανδημίας του Covid19, βλέπουν την οικονομία τους να παγώνει και την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη.

Σύμφωνα με το BBC τα αποθέματα στο Cushing, το βασικό σημείο παραδόσεων αμερικανικού αργού έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου σε μία ένδειξη ότι η ζήτηση έχει βουλιάξει.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.

Στήριγμα στις τιμές θα μπορούσαν να προσφέρουν μόνο μεγαλύτερες θυσίες από τους ανεξάρτητους αμερικανικούς παραγωγούς, τονίζουν αναλυτές. Και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα ήταν εφικτό να απορροφήσουν την περίσσεια προσφορά καθώς ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here