Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “παραπλάνησε” ακόμα και τον κ. Τσιόδρα…?

87

Διάβαζα, ξαναδιάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Λίγες ημέρες δηλαδή πριν αρχίσουμε να μένουμε έντρομοι στα σπίτια μας,   κ. Τσιόδρας μας διαβεβαίωνε μέσω του Π.Ο.Υ. ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι ο ιός αυτός δεν είναι μεταδοτικός και επιθετικός σαν τον SARS και τους υπόλοιπους κορωνοϊούς.

Τις ίδιες απόψεις δημοσιοποιούσε ταυτόχρονα και ο κ. Αρκουμανεάς πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προσωπικός φίλος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

 Ιδού η εισαγωγή της συνέντευξης:

Σωτήρης Τσιόδρας: Πόσο απειλητικός είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας

Aπό τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ο καθηγητής.

Λιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.

Μετά την έκπληξη της πρώτης παραγράφου ο κ. Τσιόδρας εξηγούσε λεπτομερώς τις θέσεις του ΠΟΥ τις οποίες προφανώς επικροτούσε και προέτασε ως θέσφατο όπως έκανε και χθες κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης:

Ο νέος κοροναϊός “2019 – nCoV”, που ξεκίνησε τη δράση του από το Wuhan της Κίνας, έχει μικρότερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:

Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.

Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.

Στο επίμαχο μάλιστα ερώτημα του δημοσιογράφου «Τι μέτρα έχει πάρει η Ελλάδα για να προστατευτεί από τον ιο» ο κ. Τσιόδρας δήλωνε:

Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ’  ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Όλα αυτά την ώρα που ο δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο μετέδιδαν ότι ο νέος ιός από την Γουχάν είχε μετακομίσει σε άλλες περιοχές της Κίνας, το Πεκίνο, την Γκουανγντόν αλλά και σε άλλες χώρες, Ταϋλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα!

Κι έπειτα είχαμε ανάγκη εμείς τα αεροπλάνα με τους επιβάτες όταν εκατοντάδες Κινέζοι έχουν κατακλύσει με καταστήματα την Ελλάδα και στον Πειραιά βρίσκεται η έδρα της COSCO;

Θεωρώ λοιπόν ότι δικαιολογημένα ξέσπασε αυτή η λαίλαπα στα κεφάλια μας, εφ΄όσον οι ειδικοί μας καθησύχαζαν ότι δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, την ώρα που ο ιός είχε ξεκινήσει το φονικό του ταξίδι.

Δεν θα είχα φυσικά απαιτήσεις από τον κ. Αρκουμανέα, ο οποίος τοποθετήθηκε σε μία τόσο σημαντική θέση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επειδή είναι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και φίλος του κ. Κικίλια  Άλλωστε ότι εντυπωσιακότερο έχουμε  διαπιστώσει από την πλευρά του είναι η μαγειρική της συζύγου με το σύνθημα «μένουμε σπίτι».

Από τον κ. Τσιόδρα όμως λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης, απαιτούσα και το γράφω με κατανόηση, δύο κουβέντες παραπάνω. Να μας πει πως την πάτησαν έτσι, ποιος ευθύνεται για τις ζωές που χάνονται τώρα και γιατί ούτε ένας επιστήμονας στην Ευρώπη ή την Αμερική δεν έλαβε υπ’ όψιν εκείνο τον έρημο οφθαλμίατρο από την Γουχάν, ο οποίος όταν αποκάλυψε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας ένας ιός που σκοτώνει, συνελήφθη από τους Κινέζους και αργότερα πέθανε από τον ίδιο ιο σε νοσοκομείο της πόλης.

Ο Λι Γουενλιάνγκ εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Ο 34χρονος γιατρός είχε στείλει, στις 30 Δεκεμβρίου, μήνυμα σε συναδέλφους του, σε μια ομαδική συνομιλία που είχαν και τους προειδοποιούσε να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μην μολυνθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η αστυνομία τον είχε επιπλήξει καλώντας τον να σταματήσει. Μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει ένα έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσαν για «ψευδή σχόλια» και ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους που η κινεζική αστυνομία ερευνούσε για «διασπορά φημών».

Ένα μήνα μετά την αρχική του προειδοποίηση ο νεαρός γιατρός είχε δημοσιεύσει την ιστορία του στο Weibo (κινεζικό μέσο δικτύωσης) όντας πια στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ορθώς αναρωτάται  σήμερα λοιπόν ο κ. Τσιόδρας σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του εάν θα έχουμε όλοι ήσυχη την συνείδησή μας στο τέλος αυτής της ιστορίας.

Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εν καιρώ και φυσικά όλοι εμείς  Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί και λοιποί ταλαιπωρημένοι συγγενείς, να πληροφορηθούμε γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας κοίμιζε τον ώρα που όφειλε και μπορούσε να γνωρίζει.

ΠΗΓΉ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ