Γιώργος Ψυχογιός: Αυτοί που δε νομοθέτησαν ποτέ την ιθαγένεια, έρχονται τώρα να την ξηλώσουν

163

O τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, αναφέρθηκε στις αλλαγές που επέρχονται στη διαδικασία κτήσης ιθαγένειας με το Ν/Σ που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το ευρύτερο δυστοπικό πλαίσιο, όπου κυριαρχεί η καταστολή, η στοχοποίηση, η τιμωρία και οι υπόλοιπες διαστάσεις του ρατσισμού και του εθνικισμού, σε Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και πέραν του Ατλαμτικού και υπενθύμισε ότι η ΝΔ ουδέποτε νομοθέτησε μετά την αναίρεση του Νόμου Ραγκούση του 2010 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αν δεν υπήρχε ο Ν.4332/15, ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε το δικαίωμα σε ανθρώπους που ήταν για χρόνια στο περιθώριο να πάρουν Ιθαγένεια, δεν θα συζητούσαμε καν οποιοδήποτε νομοσχέδιο αυτές τις μέρες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής αποκλείστηκαν σημαντικοί φορείς, με πολύ καλή γνώση του πεδίου.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της εξέτασης που εισάγεται, ο τομεάρχης δήλωσε, μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”, ότι η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων μέσα από μία βάση ερωτήσεων είναι προϊόν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι θετική, αλλά με μια σειρά διατάξεων προσπαθεί η κυβέρνηση να βάλει διαδικαστικά, διοικητικά και ουσιαστικά εμπόδια σε όσους επιχειρήσουν να πάρουν ιθαγένεια. Θέτουν μια σχεδόν άπιαστη βάση στις εξετάσεις και βάζουν αυστηρά ταξικά κριτήρια, αυξάνοντας σημαντικά το παράβολο που πρέπει να καταβληθεί και θέτοντας εισοδηματικά όρια που ούτε το 40% των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπορεί να πιάσει.

Ιδεοληψία που ικανοποιηθεί το ακροδεξιό ακροατήριο

Ο κος Ψυχογιός τόνισε σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα που σχετίζονται με την ιθαγένεια ότι “για εμάς είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας που έρχεται και δένει με όλη την υπόλοιπη πολιτική μας για την κοινωνική συνοχή” και συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία αργή διαδικασία στην Ελλάδα να φύγουμε από το δίκαιο του αίματος και να πάμε στο δίκαιο του εδάφους, την οποία μάλιστα η ΝΔ ξηλώνει με τον παρόν νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής κατέδειξε ότι είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο μία κυβέρνηση εμποδίζει ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στη χώρα νόμιμα εδώ και πολλά χρόνια από το να πάρουν και την ιθαγένεια, αν το επιθυμούν, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για ιδεοληψία με μόνο σκοπό να ικανοποιηθεί το ακροδεξιό ακροατήριο.

Τέλος ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι η περιστολή των δικαιωμάτων “είναι ένα πουλόβερ όταν αρχίσεις να το ξηλώνεις από κάτω, όπως κάνουν τώρα, θα φτάσουν και σε αυτούς οι οποίοι έχουν πιο ισχυρά δικαιώματα στη χώρα και το βλέπουμε ήδη μπροστά μας” φέρνοντας ως παράδειγμα την περικοπή δικαιωμάτων που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, η νεολαία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ