«Γκρεμίζεται» η «Συμφωνία του Αιώνα» πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις. Πρόκειται για το σχέδιο που θα άλλαζε τον χάρτη της Μ. Ανατολής, όμως οι διαφωνίες πλέον δεν μένουν μόνο στην άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής και του Μ. Αμπάς, αλλά έχει πλέον λάβει διάστασεις και σε όλες της χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Ταυτόχρονα πριν από λίγο είχαμε συνάντηση Μπόλτον-Νετανιάχου στο Ισραήλ.

 

Το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ Tzachi Hanegbi, περίεγραψε ως μια τραγική εξέλιξη την άρνηση των Παλαιστινίων.

«Δεν χρειαζόμαστε τη συνάντηση του Μπαχρέιν για να χτίσουμε τη χώρα μας, χρειαζόμαστε ειρήνη», δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Shukri Bishara την Κυριακή.

Η απόρριψη του σχεδίου πλέον υιοθετείται απ’όλες τις χώρες της Μ. Ανατολής. Από το Σουδάν, μέχρι το Κουβέιτ, η οργή είναι τεράστια για όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Ίδια στάση έχουμε και από τον Λίβανο.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουμε στην Ιορδανία, όπου εκεί ο προβληματισμός είναι για την μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι πατρίδες δεν πωλούνται, ακόμη και για όλα τα λεφτά στον κόσμο», εξήγησε ο Γκαμάλ Φάχμι, Αιγύπτιος αναλυτής.

Για τον Σαρκίς Ναούμ της λιβανέζικης εφημερίδας Ενάχαρ, «αυτό το οικονομικό σχέδιο, όπως και άλλα, δεν θα επιτύχει διότι δεν έχει πολιτικά θεμέλια».

Ο Αζάμ Χουνέιντι, υπαρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας, της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης, είναι πιο ευθύς.

«Το οικονομικό σχέδιο είναι το πωλητήριο της Παλαιστίνης με την ταμπέλα της ευημερίας σε αντάλλαγμα για την ειρήνη και χωρίς να επιστρέφεται ούτε τετραγωνικό μέτρο γης (…) με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να το επωμίζονται αραβικά κράτη του Κόλπου».

Η αμερικανική κυβέρνηση πάει να κλείσει «μια συμφωνία με λεφτά των Αράβων», ερίζει.

Ο Αλί Σιχάμπι, επικεφαλής του Arabia Foundation, που υποστηρίζει τις σαουδαραβικές πολιτικές, κρίνει πως η Παλαιστινιακή Αρχή διέπραξε σφάλμα απορρίπτοντας a priori το σχέδιο των ΗΠΑ.

«Θα έπρεπε να το αποδεχθεί και να εργαστεί για να δρέψει τα οφέλη για τον λαό της και μετά να κινηθεί δυναμικά, χωρίς βία (…) για τη διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων», υποστήριξε μέσω Twitter.

Για τον Χάλαφ Άχμαντ αλ Χάμπτουρ, εξέχοντα επιχειρηματία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η άρνηση των Παλαιστινίων να πάνε στο Μπαχρέιν ήταν «μυωπική στην καλύτερη περίπτωση, αυτογκόλ στη χειρότερη περίπτωση».

«Δεν σου κάνει κακό το να ακούς αυτό που βάζουν στο τραπέζι», επιχειρηματολόγησε.

Για τον Μάτζεντ αλ Ανσάρι, καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κατάρ, το σχέδιο του Κούσνερ είναι φαιδρό και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όλα αυτά δείχνουν πως η «Συμφωνία του Αιώνα» πλέον οδηγείται σε ναυάγιο.

21 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

John Bolton

@AmbJohnBolton

Great meetings today with Israeli PM @Netanyahu and NSA Meir Ben-Shabbat. We re-affirmed our shared priority of confronting Iranian aggression throughout the region by continuing maximum economic pressure and increasing the cost of Iran’s malign activity.

936 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Benjamin Netanyahu

@netanyahu

An important meeting today in Jerusalem with US National Security Advisor @AmbJohnBolton. The strength of the alliance between Israel and the United States is at an all-time high. This meeting will strengthen our alliance even more. 🇮🇱🇺🇸

354 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Benjamin Netanyahu

@netanyahu

פגישה חשובה היום בירושלים עם היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב, ג’ון בולטון. הברית בין ישראל לארה״ב נמצאת בשיא של כל הזמנים והפגישה הזאת מחזקת אותה עוד יותר

336 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
.pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *