Δήλωση του Καραμανλή για το Σκοπιανό με αναφορά στην Ντόρα

109

Σε μια προσεκτική δήλωση για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής.

Σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους του Αντώνη Σαμαρά, ο έτερος πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ εκφράζει επί της ουσίας τη διαφωνία του με τη συμφωνία, αλλά επικαλείται την πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη για το τι έγινε στο Βουκουρέστι το 2008 και δηλώνει ότι το αποτύπωσε με ακρίβεια στην ομιλία της στη Βουλή.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής:

«Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Αχιλλέας Καραμανλής για ΠΓΔΜ: Η χειρότερη δυνατή λύση

Ταυτόχρονα, την πλήρη αντίθεσή του προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ εκφράζει με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και πρώην υπουργός Αχιλλέας Γ. Καραμανλής, που τονίζει ότι «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν».

«Η συμφωνία με τα Σκόπια φαλκιδεύει το ελληνικό εθνικό συμφέρον, καθώς, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, άρα και εθνότητα, εξαρτά τη σύνθετη ονομασία από την αβέβαιη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και θέτει ζήτημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελλάδος», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής Αχιλλέας Γ. Καραμανλής και προσθέτει:

«Ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “Μακεδόνων” είναι η χειρότερη δυνατή λύση σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο αγωνίστηκαν γενιές Ελλήνων και αναβιώνει τον εφιάλτη του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού, από τον οποίο τόσο υπέφερε η πατρίδα μας και, ιδιαίτερα, η Μακεδονία μας στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα, για χάρη των διεθνών του δεσμεύσεων και των μικροκομματικών του σχεδιασμών, να διχάζει και να υποθηκεύει το μέλλον του έθνους. Oλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας».

O κ. Αχιλλέας Καραμανλής διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ