Δίκη Χρυσής Αυγής: Τους έδωσε όλους ο θλιβερός αρχηγός

113

«Μικρός» για αρχηγός, με φωνή που ψέλλιζε, χωρίς φανφάρες και τσαμπουκάδες παρουσιάστηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και απολογήθηκε.

«Εγέρθητε»

Με την είσοδό του φυρερίσκου Μιχαλολιάκου το κοινό από την πλευρά της Χρυσής Αυγής σηκώθηκε και στάθηκε προσοχή, πράγμα που θύμισε το γνωστό «εγέρθητου» του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Γερμενή κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποίησαν ως εκλεγμένο κόμμα, αλλά και μαύρες εποχές της ιστορίας.

Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται η πλήρης υποταγή στον αρχηγό και η θεοποίηση του από τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης.

«Είμαι αθώος, είναι μια πολιτική σκευωρία»

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής δήλωσε αθώος ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και στόχευση του ίδιου και του κόμματός του εδώ και 25 χρόνια.

Παράλληλα ο κατηγορούμενος επιτέθηκε στον θεσμό της δικαιοσύνης μιλώντας για παρεμβάσεις.

«Δεν υπάρχει Δημοκρατία και διάκριση εξουσιών. Η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη όπως προβλέπει το Σύνταγμα και αυτό που λέγεται Δημοκρατία», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά από γενέσεως του ελληνικού κράτους, αρχηγός κόμματος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για μία πράξη που έκανε ένας οπαδός του κόμματος».

Αναφορικά με την κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είπε χαρακτηριστικά: «Ποια εγκληματική οργάνωση; Είμαστε γνωστοί 25 χρόνια. Με τι σκεπτικό είναι σε εγκληματική οργάνωση όλοι αυτοί που τους ψήφισε ο ελληνικός λαός; Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως εγκληματική οργάνωση εδώ και πολλά χρόνια.»

«Υπήρχε πολιτική στόχευση. Επιχείρησαν να πολιτικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα», υποστήριξε και πρόσθεσε «Μιλάμε για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Πως είναι δυνατόν να κάνω εγκληματική οργάνωση με διευθυντή έναν που έφτιαχνε τυρόπιτες στο Περιστέρι και έναν που έβοσκε κατσίκια στην Αιτωλοακαρνανία».

«Γιατί να κατηγορείται ο αρχηγός για πράξεις απλών μελών;»

Δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπαθώντας να στοιχειοθετήσει την, άδικη όπως υποστηρίζει, κατηγορία εναντίον του σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα, έφερε παραδείγματα με δολοφονίες που είχαν πολιτική χροιά κατά είχαν συμβεί κατά το παρελθόν στη χώρα. Όπως για παράδειγμα η δολοφονία Τεμπονέρα και Λαμπράκη. Με την αν. Εισαγγελέα να κάνει την ίσως πιο καίρια παρέμβαση, σημειώνοντας πως αυτές ανθρωποκτονίες είχαν διαπραχθεί για πολιτικούς λόγους, καταρρίπτωντας έτσι όλη την υπερασπιστική γραμμή του Νίκου Μιχαλολιάκου, που ενώ έφερνε τα συγκεκριμένα παραδείγματα για να αποδείξει ότι οι επικεφαλής των συγκεκριμένων πολιτικών φορέων δεν διώχθηκαν για πράξεις μελών τους και ταυτόχρονα προσπαθούσε να παρουσιάσει την ενέργεια του Ρουπακιά, ως μεμονωμένο περιστατικό «ενός ανθρώπου προς έναν άλλο άνθρωπο» όπως χαρακτηριστικά είπε, προσπαθώντας να εξαλείψει το πολιτικό υπόβαθρο που είχε η πράξη αυτή καθαυτή.

Θέλοντας να φέρει παραδείγματα και από τον στον ακροδεξιό χώρο αναφέρθηκε στην ΕΠΕΝ και τον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του και πλέον γαλάζιο υπουργό Μάκη Βορίδη:

«Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε ξεκινήσει για να κάνει πολιτική ήταν η προσωπική μου εμπλοκή με πολιτικά σχήματα που δεν είχαν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όπως το 1984 που τοποθετήθηκα μέλος της ΕΠΕΝ και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος. Μάλιστα με διαδέχθηκε τότε, ο Μάκης Βορίδης. Επί των ημερών του οποίου το 1985 στην προεκλογική περίοδο, μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ σε ένα χωριό, ένας οπαδός μέλος της ΕΠΕΝ σκότωσε έναν αριστερό αλλά δεν κατηγορήθηκε γι’ αυτό ούτε ο Μακης Βορίδης ούτε η ΕΠΕΝ», είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένοντας στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο επικεφαλής ενός κόμματος να κατηγορείται για τις πράξεις των μελών του, αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας αν και εκείνος κατηγορήθηκε για τον στενό του συνεργάτη Νίκο Γεωργιάδη που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανηλίκους.

«Πολλές είναι οι περιπτώσεις που η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, κατηγορήθηκε άδικα και αποδείχθηκε ότι ήταν αθώα. Το 1993, για παράδειγμα, ήταν το περίφημο χαράκωμα της μαθήτριας των Αμπελοκήπων, εμφανίζεται μια μαθήτρια με ένα χαραγμένο μέτωπο στο οποίο υπήρχε ένας αγκυλωτός σταυρός και οι εφημερίδες αναφέρουν ότι το έκανε η Χρυσή Αυγή και σε πορεία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας έβγαιναν όλοι και ζητούσαν να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου και να συλληφθώ», ανέφερε. 

Μάλιστα σε μία προσπάθεια να υπερθεματίσει ότι κατηγορείται άδικα παρέθεσε Βάρναλη.

Τάγματα εφόδου – Μέλη – Καταστατικό – Ρητορική μίσους

Ο Έλληνας Φύρερ, αρνήθηκε τα περί ταγμάτων εφόδου αλλά είπε πως μέλη υπήρχαν από το 1992.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τάγματα εφόδου και την αναφορά του σε αυτά ο Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για «αποκοπή φράσεων».

«Είναι πραγματικά εξωφρενική η αποκοπή φράσεων για να να αποδίδονται κατηγορίες. Συγκεκριμένα έλεγα το εξής στην συγκεκριμένη ομιλία μου: “είμαστε πολλοί δεν χωράνε τα γραφεία τους φακέλους να μας φακελώσετε, και ο Δένδιας είπε θα συντρίψουμε τα τάγματα εφόδουεσείς είστε τα τάγματα εφόδου!” Και υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι. Και για μεγαλύτερη διευκρίνιση, στο άρθρο μου “οι Θερμοπύλες και οι λογιστές” λέω το εξής, ότι “δεχθήκαμε τη σφοδρή επίθεση του υπουργού, μίλησε για τάγματα εφόδου που θα συντρίψει τα τάγματα εφόδου αλλά τα τάγματα εφόδου ήταν οι χρυσαυγίτες με ελληνικές σημαίες“.

Πρόεδρος: Είχατε μέλη; Υπήρχαν άτομα που γράφτηκαν από το 1992;

Μιχαλολιάκος: Ναι, υπήρχαν.

Πρόεδρος: Δηλαδή ο κατάλογος ξεκινάει πόσο πίσω;

Μιχαλολιάκος: Ναι

Υποστήριξε μάλιστα, αρνούμενος την ύπαρξη του γνωστού καταστατικού της Χρυσής Αυγής, ότι μέχρι το 2012 υπήρχε ένα υποτυπώδες καταστατικό δύο σελίδων το οποίο αντικαταστάθηκε από το επίσημο που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα το χαρακτήρισε ως «ανόητο ανερμάτιστο κείμενο».

«Tο περίφημο καταστατικό είναι κατασκευασμένο. Καταρχάς είναι γραμμένο με γραφομηχανή και σε όλη την έρευνα που έγινε δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο γραμμένο σε γραφομηχανή. Αυτό δεν είναι καταστατικό, είναι ένα κείμενο ανόητο, ανερμάτιστο».

Σχετικά με το καταστατικό που κατατέθηκε στη Βουλή το 2012 ο κατηγορούμενος είπε:

«Είχαμε ένα καταστατικό αλλά όταν μπήκαμε στη Βουλή θα παίρναμε κρατική χρηματοδότηση. έπρεπε να φτιάξουμε ένα καταστατικό διότι το άλλο ήταν ένα λιτό κείμενο που δεν προέβλεπε κάποια πράγματα. Για το λόγο αυτό πήραμε το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και φτιάξαμε ένα απόλυτα σύννομο».

Πρόεδρος: Το πρώτο έγγραφο πότε έγινε;

Μιχαλολιάκος: Το 1992 που ήταν για την ιδεολογία και την πολιτική.

Πρόεδρος: Από ποιους είχε υπογραφεί;

Μιχαλολιάκος: Από την κεντρική επιτροπή.

Πρόεδρος: Και όσες φορές τροποποιήθηκε, αυτό που τροποποιήθηκε υπάρχει;

Μιχαλολιάκος: Ό,τι βρήκατε τους υπολογιστές μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του προεδρείου σχετικά με τη ρητορική μίσους και την προτροπή σε βίαιες και έκνομες πράξεις ο κατηγορούμενος είπε πως…. «Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα» ενώ αρνήθηκε ότι προέτρεψε ποτέ σε συγκεκριμένες πράξεις βίας, ενώ επικαλέστηκε τον… εθνικό ύμνο της Γαλλίας. 

«Εγώ δεν προέτρεψα κανέναν σε συγκεκριμένη πράξη βίας. Από κει και πέρα τα λόγια της Μασσαλιώτιδας, του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, η έκφραση για τις ξιφολόγχες, λέει “το αίμα των εχθρών να κυλάει στα αυλάκια των πεζοδρομίων”, ήταν μια έκφραση δανεισμένη από ένα ρητορικό σχήμα από τη Μασσαλιώτιδα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Η δήλωσή σας για τη «η σπορά των ηττημένων του 45»;

Μιχαλολιάκος: Όλοι οι Έλληνες ήταν ηττημένοι.

Για δολοφονία Φύσσα – «Άδειασε» τους πάντες

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ενημερώθηκε για τη δολοφονία Φύσσα αργά το πρωί την επόμενη ημέρα:«Εγώ δεν είχα σχέση και δεν ενέκρινα την ενέργεια αυτή, δεν έμαθα πολλά για τη δολοφονία, το κόμμα δεν έπρεπε να εμπλακεί».

«Έχουμε χρεωθεί το πολιτικό κόστος», είπε και αναφέρθηκε στην περίφημη δήλωσή του περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης:

«Έγινε μια συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε κάποιον, εγώ δεν έδωσα καμία εντολή να γίνει καμία δολοφονίαΚαταδίκασα τη δολοφονία, την επόμενη ημέρα σε συνέντευξη στο κόντρα είπα ότι δεν έχω – σε πρώτο ενικό- πολιτική ευθύνη. Μετέπειτα στην συνέντευξη στον Χατζηνικολάου είπα αναλαμβάνουμε – πρώτο πληθυντικό – την πολιτική ευθύνη. Έχει διαφορά. Την δήλωση αυτή την έκανα τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του ’15, οι δημοσιογράφοι πήραν μία φράση και την έκαναν θέμα, αυτό είναι σταλινική λογοκρισία».

Τους «άδειασε» όλους – Όλοι για τον αρχηγό και ο αρχηγός για τον εαυτό του

Ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί ο ίδιος, «άδειασε» τον Γιάννη Λαγό αλλά και το πρωτοπαλίκαρό του Σωτήρη Δεβελέκο.

Πρόεδρος: Ο Δεβελέκος τι ήταν;

Μιχαλολιάκος : Υπάλληλος στο γραφείο.

Πρόεδρος: Άτομο εμπιστοσύνης;

Μιχαλολιάκος: Απεδείχθη πως δεν είναι.

Πόεδρος: Υπάρχουν συνομιλίες του Δεβελέκου με τον Λαγό, όπου συμβουλεύει ο Λαγός τον Δεβελέκο, «αν σε καλέσουν πες τον Ρουπακιά δεν τον ξέρω». (σ.σ. στη συνομιλία αυτή, ακούγονται ταυτοχρονα με τον Λαγό δύο φωνές οι οποίας φέρονται να ανήκουν στον Ν. Μιχαλολιάκο και τον Η. Κασιδιάρη)

Μιχαλολίακος : Υπάρχει αυτή η συνομιλία, εγώ ήμουν της απόψεως προς όλους να εμφανιστούν και να δώσουν εξηγήσεις γιατί ήθελα όλα να βγούνε στο φως.

Ο αρχηγός, επέμενε πως ενημερώθηκε για την δολοφονία την επόμενη ημέρα, όμως υπάρχει καταγεγραμμένη κλήση στις 00:40 που μιλάει με Γιάννη Λαγό. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν του είπε τίποτα για τη δολοφονία Φύσσα.

Πρόεδρος: Ξημερώνοντας 18 του μηνός, υπάρχει μια κλήση από τον Λαγό και από σας προς τον Λαγό στις 00:40

Μιχαλολιάκος: Μιλούσε ο Λαγός για θέματα δημόσιας τάξης και μιλούσε με τον αστυνομικό διευθυντή…

Πρόεδρος: Όταν όμως μιλάει ο Λαγός 00:40, έχει ήδη ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί.

Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω.

Πρόεδρος: Μα έχει μάθει για ένα σοβαρό περιστατικό περιστατικό.

Μιχαλολιάκος: Πίστευαν μάλλον ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Και δεν είχε σχέση.

Με την επιμονή του αυτή «αδειάζει», τον μάρτυρα υπεράσπισής Σπίνο, που κατέθεσε πως ο αρχηγός γνώριζε από το βράδυ της ίδιας ημέρας. 

Πρόεδρος: Ο Σπίνος είπε ότι εκείνη τη νύχτα υπήρχαν τηλεφωνήματα. Πότε άλλαξε η στάση του; Έναν άνθρωπο όταν τον προτείνουμε μέσω των συνηγόρων ως μάρτυρα υπεράσπισης σημαίνει ότι τον εμπιστευόμαστε.

Μιχαλολιάκος: Εγώ περίμενα να πει αυτά που ‘χε πει παλιότερα. Και αυτός άρχισε να λέει εκτός πραγματικότητας.

Όσον αφορά τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως απολύθηκε από υπάλληλος της ΧΑ μετά τη δολοφονία, καθώς δεν μπορούσε να τον διαγράψει γιατί ήταν υπάλληλος και όχι μέλος.

Τα λεγόμενα αυτά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Πατέλης, ότι δηλαδή δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με το κόμμα, δεν τον διέγραψε κανείς και συνέχισε να πληρώνεται ακόμα και όταν είχε προφυλακιστεί.

Με αυτή τη δήλωση ο Νίκος Μιχαλολιάκος διαψεύδει τον επίσης πρώην βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος στην απολογία του υποστήριξε πως μετά από όλες τις υποθέσεις που εξετάζει το δικαστήριο έγιναν διαγραφές.

Επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Ανάλογή ήταν και η στάση του σχετικά με τη στάση του Γιάννη Λαγού μετά την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ο οποίος σε μηνύματα φαίνεται να περηφανεύεται για την εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα είπε πως τα μηνύματα αυτά, δεν του άρεσαν καθόλου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την προαναγγελία της επίθεσης έκανε λόγο για… μεταφορικό λόγο, αλλά άφησε έκθετο τον ευρωβουλευτή. 

Εισαγγελέας: Λέγεται ότι η επίθεση κατα του ΠΑΜΕ είχε προαναγγελθεί από τον Γιάννη Λαγό καθώς είχε πει σε μια συγκέντρωση  ότι θα καθαρίσει τους λακέδες του ΠΑΜΕ

Μιχαλολιάκος: Υποθέτω ότι το έλεγε μεταφορικά και πολιτικά. Υποθέτω πάντα, δε μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθενός.

Όσο αναφορά την ίδια την επίθεση, τη χαρακτήρισε «τυχαία συνάντηση και συμπλοκή», ενώ για τους Αιγύπτιους Αλιεργάτες υποστήριξε ότι καταδικάζει την επίθεση αλλά αυτοί που συμμετείχαν σε αυτή δεν είναι καν χρυσαυγίτες.

«Είμαι περήφανος για τις ιδέες μου»

Αναφορικά με το ιδεολογικό κομμάτι, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε πως είναι υπερήφανος για τις ιδέες του και πως είναι «ποινικά αδιάφορες». Δήλωσε Έλληνας εθνικιστής και… αποποιήθηκε τον ναζισμό.«Εθνικιστής είμαι. Ο εθνικισμός δεν είναι διεθνιστικός. Ο εθνικισμός δεν μπορεί να είναι αντίγραφο ούτε του γερμανικού ούτε του ιταλικού», είπε

Πρόεδρος: Πριν το 1992 τι ίσχυε;

Μιχαλολιάκος: Τίποτα, ο καθένας κατέθετε τη γνώμη του.

Πρόεδρος: Θέμα εθνικοσοσιαλισμού υπήρχε πριν το 1992;

Μιχαλολιάκος: Τίποτα δεν υπήρχε.

«Η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε σαν μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν συναντηθεί στο κόμμα της 4ης Αυγούστου σε κινήματα εθνικιστικά άνθρωποι με ιδανικά… αντιμαρξιστές». 

Σχετικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν είναι ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής.

«Εγώ χαιρέτησα κατ’ αυτόν τον τρόπο θεωρώντας τον μη ναζιστικό. Τον θεωρώ ελληνικό χαιρετισμό, καθώς ήταν εθνικιστικός από τον μεσοπόλεμο. Οι κομμουνιστές έχουν την υψωμένη γροθιά. Και υπ’ αυτή την έννοια, προκλητικά το έκανα, γιατί με αποκάλεσαν φασίστα», είπε και απαντώντας σε ερώτηση για το περίφημο Live του 2005 στο οποίο υπήρχαν ναζιστικά σύμβολα και σημαίες των SS, αρχικά υποστήριξε πως δεν είχε παρευρεθεί γιατί … δεν του αρέσει η μέταλ μουσική ενώ αργότερα ανασκεύασε λέγοντας πως και να πέρασε θα ήταν για λίγο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις που υποβιβάζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δημοκρατία, ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε πως «πιστεύουμε σε κόμματα που λειτουργούν υγιώς σε αντίθεση με αυτούς που μας κατηγορούν. Στα Σοβιέτ επί 70 χρόνια δεν υπήρχαν κόμματα και βγαίνουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν να μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας!»

Τα συνθήματα τα χειροκροτήματα και η πτώση

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου, το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όταν ακούστηκε από το στόμα του κατηγορουμένου το σύνθημα που έχει γραφτεί έξω από γραφεία της οργάνωσης «Έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλολιακο» ενώ από την πλευρά των χρυσαυγιτών σημειώθηκαν απρεπείς χειρονομίες.

Ο αρχηγός, αποχώρησε, εν μέσω μικροεντάσεων και συνθημάτων, σαν λαβωμένο ζώο, μετρώντας τα απανωτά χτυπήματα που δέχτηκε.

Μετά από 4,5 χρόνια δικαστικής διαδικασίας, σήμερα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών και η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία.

Εξαιρετικά αισιόδοξο ήταν το γεγονός πως από νωρίς το πρωί αρκετός κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Εφετείου όπου και πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Τάκης. 

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ