Δ. Κουτσούμπας : Αξιοποιούν την πανδημία για να περάσουν   αντιλαϊκά μέτρα – Φοράμε μάσκα, αλλά δεν σταματάμε να διεκδικούμε (Βίντεο)

88

 

Μπορεί να φοράμε μάσκα, αλλά δε σταματάμε να διεκδικούμε και να έχουμε καθαρή και ντόμπρα φωνή τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στο «Mega» την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να περνάει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων.

Δε μπορεί ο κόσμος να νοσεί, να ασθενεί είτε από Covid-19 είτε από άλλες ασθένειες και η κυβέρνηση να αφαιρεί εισόδημα και να αλλάζει εργασιακές σχέσεις σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επεσήμανε ότι εφόσον οι βασικές αιτίες υπερμετάδοσης του ιού είναι ενεργές, όπως σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, σε διάφορες δομές που συνωστίζονται οι άνθρωποι, όπως οι δομές προσφύγων, τα στρατόπεδα και οι οίκοι ευγηρίας και δεν παίρνονται τα αντίστοιχα μέτρα, τα προβλήματα θα είναι ανοιχτά. Τόνισε ότι δεν αξιοποιήθηκε η ευθύνη που έδειξε ο ελληνικός λαός ώστε να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση για μαζικές προσλήψεις, υγειονομικών, για δημιουργία δομών, κλινών και ΜΕΘ, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι τροπολογίες του ΚΚΕ, όπως η χορήγηση 600 ευρώ σε όλους τους άνεργους, θα μπορούσαν να ανακουφίσουν, ωστόσο απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Για το εμβόλιο υπογράμμισε ότι πρέπει να έρθουν στο φως οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΕ με εταιρείες και να ενημερωθούν τα κόμματα. Τόνισε ότι το εμβόλιο και τα φάρμακα πρέπει να είναι δωρεάν, ασφαλή και προσιτά στον λαό καθώς μέχρι να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα νοσούν και δεν πρέπει να οδηγούνται στις ΜΕΘ, αλλά να προστατεύονται.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή, συγκρούονται με άλλα ανταγωνιστικά συμφέροντα ισχυρών μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων κλπ.. Και η Ελλάδα, το Αιγαίο, η Κύπρος είναι σε αυτό το γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία και θέλουν πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Να ξεκινήσουμε κ. Γενικέ με το θέμα των ημερών, θα έλεγα των μηνών, την πανδημία, όλα αυτά που βιώνουμε στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας πάνω σ’ αυτό.

Εφόσον οι βασικές αιτίες υπερμετάδοσης είναι ενεργές, όπως είναι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως είναι οι διάφορες δομές των προσφύγων, τα στρατόπεδα, οι οίκοι ευγηρίας και δεν παίρνονται αντίστοιχα και τα απαραίτητα μέτρα, δε γίνονται επαρκείς έλεγχοι, δε γίνονται συστηματικά τεστ, δεν παίρνονται μέτρα έτσι ώστε να ελεγχθεί η εργοδοσία που ουσιαστικά λειτουργεί ασύδοτα σε μεγάλους δουλειάς και όταν οι άνθρωποι βρίσκονται 12 ώρες την ημέρα είτε στο χώρο δουλειάς τους, είτε να μεταφερθούν από το σπίτι τους στη δουλειά τους και από κει ξανά στο σπίτι, όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι ανοιχτά, θα μιλάμε για λοκντάουν, μαζί με το γεγονός βέβαια ότι δεν αξιοποιήθηκε η ευθύνη που έδειξε ο ελληνικός λαός όλη την προηγούμενη περίοδο, ώστε να παρθούν δραστικά μέτρα για πολλές, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, για δημιουργία δομών, για δημιουργία ΜΕΘ, πολύ περισσότερων απ’ ότι υπάρχουν σήμερα, για δημιουργία κλινών, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και όλα όσα έχει θέσει, όλη αυτή την περίοδο και από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ και μέσα στη βουλή και προς την κυβέρνηση, αλλά και ως ζητήματα πάλης, γι’ αυτό βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να τα διεκδικούμε. Γιατί μπορεί να φοράμε μάσκα, μπορεί να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά δεν σταματάμε να διεκδικούμε, δεν σταματάμε να έχουμε καθαρή, ντόμπρα φωνή και να προειδοποιούμε για ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν ήδη επιλυθεί.

Να σταθούμε λίγο σ’ αυτά, γιατί η πανδημία κ. Γραμματέα ξέρετε πολύ καλά έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εργασίας, ευελιξία στο ωράριο, τηλεργασία, πως βλέπετε αυτή την εξέλιξη και πως βλέπετε και τα δημόσια οικονομικά να εξελίσσονται;

Δυστυχώς, η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα -ένα υπαρκτό γεγονός πολύ δύσκολο, πολύ επικίνδυνο για την υγεία, για τις ζωές των συνανθρώπων μας- ως αφορμή, για να περάσουν μέτρα σε μεγάλη κλίμακα και μάλιστα αυτά τα μέτρα νομοθετούνται μέσα σε πανδημία, μέσα σε συνθήκες καραντίνας, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ευελιξία, υπήρχαν και πριν, υπήρχαν στα συρτάρια και όλα αυτά τώρα έχουν επιταχυνθεί. Είναι απαράδεκτο το γεγονός η κυβέρνηση να περνάει μια σωρεία αντιδραστικών, αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, κατά τη διάρκεια απαγορεύσεων μετακίνησης, όταν δεν μπορούν τα σωματεία, οι συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων να συζητήσουν, να διεκδικήσουν και να πουν ελεύθερα την άποψή τους. Άρα, λοιπόν, εδώ προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα, όχι απλά όπως το θέτουν ορισμένοι, δημοκρατίας, ακόμη κι αυτής της αστικής δημοκρατίας, τίθεται ένα ουσιαστικό ζήτημα: Δεν μπορεί ο κόσμος να νιώθει ανασφάλεια, να ασθενεί, να νοσεί από Covid-19 ή από άλλες ασθένειες -οι οποίες επίσης δε γιατρεύονται, δε θεραπεύονται και δεν προλαμβάνονται λόγω αυτής της κατάστασης- και η κυβέρνηση να τον καθίζει κάτω, να του αφαιρεί εισόδημα, να του αφαιρεί κοινωνικά δικαιώματα, να του αλλάζει άρδην εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικά να μεγαλώνει την καταπίεση και την εκμετάλλευση του εργατικού μόχθου. Άρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα πρέπει να σκεφτούμε όλοι συλλογικά ως κοινωνία, πρώτα απ’ όλα το ενεργό λαϊκό κίνημα, οι πρωτοπόροι άνθρωποι και να κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως κ. Γενικέ έχουν ανακοινωθεί ήδη κάποια μέτρα, εμείς κάποια τα έχουμε δει σε θετική κατεύθυνση, κάποια λέμε ότι θα έπρεπε να γίνουν ακόμη καλύτερα. Να πάμε λίγο στους ανέργους…

Πριν πάμε στους ανέργους να πω για το ζήτημα που με ρώτησε η κ. Γκαντώνα. Χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από ορισμένα άλλα κόμματα, ότι δεν έχει οικονομικά η χώρα, ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων γιατί το «ταμείο είναι μείον». Όμως, η κυβέρνηση σήμερα διατηρεί την αλλαγή φόρου στη μεγάλη ακίνητη περιουσία των ναυτιλιακών εταιριών και των οφσόρ εταιριών, που θα μας έφερναν 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή βέβαια, κόβει από την Υγεία 573 εκατ. ευρώ, μειώνει άλλες κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει βέβαια τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους που κυρίως πλήττουν τον εργαζόμενο λαό, τα λαϊκά στρώματα, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ. Και φυσικά απ’ το ευρωπαϊκό ταμείο δίνει «ζεστό» χρήμα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την ίδια ώρα παίρνει τα Rafalle απ’ τους Γάλλους πληρώνοντας ξανά δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς, που αφορούν ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και από την άλλη τσαντίζονται γιατί δεν πήραμε και τις φρεγάτες και κρατάνε αυτή τη στάση που κράτησαν προχθές στη Σύνοδο.

Θα πάμε και στα ελληνοτουρκικά, αλλά να μείνουμε στα θέματα της οικονομίας και στην πραγματική οικονομία…

Σύμφωνοι. Κι εγώ απαντούσα για το που θα μπορούσαν να βρεθούν τα οικονομικά, που μας λένε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα.

Να σταθούμε λίγο σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία πολιτών, που είναι οι άνεργοι και γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ πολλές φορές κάνει προτάσεις γι’ αυτές τις κατηγορίες των πολιτών. Να δούμε, λοιπόν, για το θέμα των ανέργων εσείς έχετε κάνει κάποιες προτάσεις που όμως φαίνεται ότι το υπ. Εργασίας και το υπ. Οικονομικών δεν τις έχει αποδεχτεί. Αν θέλετε να μας τις πείτε.

Οι τροπολογίες του ΚΚΕ απορρίφθηκαν απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρώτο απαράδεκτο γεγονός. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που θα μπορούσε να ανακουφίσει τον κόσμο ήταν οι τροπολογίες του ΚΚΕ. Η χορήγηση για παράδειγμα εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας. Ήταν συγκεκριμένη τροπολογία που ανακούφιζε, έστω προσωρινά, ορισμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας που πλήττονται σφοδρά απ’ την οικονομική κρίση και απ’ την πανδημία και απορρίφθηκε. Προτείναμε και καταθέσαμε τροπολογία για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί σ’ αυτό το περιβόητο πρόγραμμα τηλεργασίας.

Που αρχικά το υπουργείο είχε πει ότι θα το κάνει, αλλά φαίνεται ότι αυτό πάει πίσω.

Ούτε η επαναφορά, επίσης, του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης πέρασε. Το απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά ούτε μεγάλα κόστη είναι, ούτε θα έλυναν δια παντός το πρόβλημα, όμως αυτή την κρίσιμη στιγμή θα βοηθούσαν κάποιους ανθρώπους να μπορέσουν να περάσουν έστω τους επόμενους μήνες, έστω τις γιορτές. Και απ’ αυτή τη σκοπιά κάναμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, που την ίδια ώρα υπουργοί ή βουλευτές στενοχωριούνται που δεν θα πάνε για διακοπές στο σπίτι τους στο Μπάντεν Μπάντεν. Μα ο άνεργος εκεί θα πάει;

Τώρα κ. Γενικέ επειδή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα του εμβολιασμού και οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ γρήγορες σ’ αυτό το κομμάτι, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως βλέπετε αυτή τη διαδικασία που επίκειται να ξεκινήσει και στη χώρα μας και να μας πείτε και αν θα κάνετε το εμβόλιο.

Εντάξει, θα κάνουμε το εμβόλιο, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, για ποιους λόγους δεν ενδιαφέρθηκε ώστε ο ελληνικός λαός να έχει πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια, που έχουν γίνει με τις πιο κλασσικές μεθόδους, όπως λέει η ίδια η επιστημονική κοινότητα. Όπως είναι αυτά που δουλεύτηκαν πάνω σε ανθρώπινο αδενοϊό και συμπερασματικά είναι πιο προβλέψιμα στο ότι δεν έχουν μακροχρόνιες αρνητικές πιθανές συνέπειες και είναι και πιο φθηνά σε σχέση με άλλα εμβόλια, για τα οποία έχει κλείσει συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ. Δεν μας λένε καθαρά τι προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΕ με εταιρίες και τις έχει ζητήσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να δοθούν στη δημοσιότητα και σε εμάς. Δεν μας έχει απαντήσει, επίσης, αν είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης το περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων και αν είναι σε γνώση της γιατί δεν έχει ενημερώσει, μέχρι τώρα, τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Εμείς παρακολουθούμε τη συζήτηση που γίνεται και στην επιστημονική κοινότητα. Ο ρόλος μας ως ΚΚΕ ή και οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος δεν είναι να μιλήσει για ζητήματα της επιστήμης, της ιατρικής και να πάει σε βάθος, εμείς ακούμε και βεβαίως εφόσον η επιστημονική κοινότητα πει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, εγώ πρώτος απ’ όλους έχω πει ότι θα το κάνω, ότι πρέπει να εμβολιαστεί ο ελληνικός λαός. Αλλά δεν μπορεί τα πολιτικά κόμματα να γίνονται ντίλερ της «Pfizer» ή άλλης πολυεθνικής εταιρίας φαρμάκων. Ο ρόλος μας είναι να απαιτούμε να έρθουν τα εμβόλια, ο ρόλος μας είναι να απαιτούμε να έρθουν τα φάρμακα, γιατί και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα κι ας λένε διάφοροι, δικαιολογώντας ή θεωρώντας ότι πρέπει να αναδείξουν τώρα και να βοηθήσουν αυτή την καμπάνια για την προβολή του εμβολίου. Είναι απαραίτητα και τα φάρμακα, γιατί μέχρι να λειτουργήσει το εμβόλιο και να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό και να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό και να δούμε και ποια θα είναι τα αποτελέσματά του όταν θα έχουν μπει στη ζωή και την κοινωνία, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα νοσούν και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να οδηγούνται στις ΜΕΘ και τελικά στο θάνατο κάποιοι απ’ αυτούς, αλλά θα πρέπει να προστατεύονται απ’ την πρώτη στιγμή που θα αποδεικνύεται ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Άρα αυτά τα φάρμακα, όπως για παράδειγμα τα μονοκλωνικά αντισώματα θα πρέπει να έρθουν και να είναι και δωρεάν για τον λαό και ασφαλή. Βεβαίως απ’ αυτή τη σκοπιά παρακολουθούμε την όλη συζήτηση και βάζουμε τη δική μας πολιτική άποψη για το τι πρέπει να γίνει και γρήγορα και όσο το δυνατόν καλύτερα, όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος κόσμος.

Πάμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Είχαμε τη Σύνοδο Κορυφής, είχαμε κάποια αποτελέσματα, έχουμε εκλογή Μπάιντεν. Εσείς πως βλέπετε την εξέλιξη;

Πολύ αναδείχθηκε αυτό το ζήτημα, εμείς κρατάμε «μικρό καλάθι», όχι γιατί το συνηθίζουμε, αλλά γιατί η πρακτική και της εξωτερικής πολιτικής και σε μια σειρά άλλα ζητήματα διεθνών σχέσεων και διμερών σχέσεων σε ότι αφορά την Ελλάδα και τη σχέση της με τις ΗΠΑ δεν αλλάζουν επειδή αλλάζουν οι πρόεδροι. Το έχουμε δει δεκαετίες τώρα, έχουμε πείρα, υπάρχει το παρελθόν για το τι έκαναν δημοκρατικοί, για το τι έκαναν ρεπουμπλικάνοι. Άρα ας μη συζητάμε τέτοια ζητήματα. Μπορεί στα θέματα των δικαιωμάτων, του δικαιωματισμού, ίσως να είναι πιο «φιλελεύθεροι» οι δημοκρατικοί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όμως αυτό δεν αλλάζει την εξωτερική τους πολιτική, είναι δρομολογημένη. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή, συγκρούονται με άλλα ανταγωνιστικά συμφέροντα ισχυρών μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως είναι και της ΕΕ, για παράδειγμα Γερμανία και Γαλλία, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα επίσης, σαν μεγάλοι ανταγωνιστές και αντίπαλοι για τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων κλπ.. Κι εμείς είμαστε σ’ αυτό το γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, η Ελλάδα, το Αιγαίο, η Αν. Μεσόγειος, η Κύπρος, όλη η περιοχή. Έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία και πάση θυσία θέλουν να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και γι’ αυτό τα δίνουν όλα. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντά τους, δεν βάζουν ούτε το συμφέρον του δικαίου της θάλασσας ούτε το συμφέρον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή οτιδήποτε άλλο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ